Feladat: 1411. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Blázsik Zoltán ,  Csapó Ildikó ,  Fried Miklós ,  Kókai László ,  Székely Zoltán 
Füzet: 1977/november, 171 - 173. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vezető ellenállásának számítása, Nyugalmi indukció, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/január: 1411. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Célszerű egy olyan koordináta-rendszert választani, amelynek tengelyei a kocka éleivel párhuzamosak. Ebben a koordináta-rendszerben a mágneses indukció vektor komponensei legyenek Bx, By és Bz.
A szuperpozíció elve szerint az egyes komponensek időbeli változása által indukált feszültségek és az azok hatására egy kiszemelt ágban folyó áramok összege adja az indukált feszültséget, illetve a kiszemelt ágban folyó áramot.
A kocka egyes lapjaiban csak az az indukcióváltozás kelt feszültséget, amelynek indukcióvektora metszi a felületet. Legyen i az x, y és z indexek egyike. Az i-edik komponens hatására a rá merőleges lapokban

Ui=dΦidt=-l2dBidt(1)
feszültség indukálódik, és ez
Ii=-Ui4lϱ=-l4ϱdBidt(2)
áramot hoz létre. Az áram irányát a jobbkézszabály és az (1) indukciós törvényben szereplő előjel határozza meg (1. ábra).
 

 

1. ábra
 

A kocka minden éle két áramkörhöz tartozik; egy élben folyó árama két megfelelő köráram előjeles összege. Például az 1. ábrán vastagon kihúzott élben
I=-|Iz|+|Ix|=14ϱ(-dBzdt+dBxdt)(3)
áram folyik. Általánosan
I=±l4ϱ(dBidt±dBjdt)(4)
ahol i és j azon lapokra merőleges koordináta-tengelyek jelei, amelyek az adott élben metszik egymást, az előjeleket pedig legegyszerűbben az 1. ábra alapján lehet meghatározni.
b) Ha a mágneses indukció OP testátló irányú és iránya időben nem változik, akkor
dBxdt=dBydt=dBzdt=33dBdt,(5)
és így minden hurokáram abszolút értéke megegyezik.
 

 

2. ábra
 

Az eredő áram csak azokban az élekben különbözik nullától, amelyek nem futnak be az O, illetve a P pontba (2. ábra), nagyságuk (4) alapján
I=l36ϱdBdt.(6)
 

 Csapó Ildikó (Sopron, Széchenyi I. Gimn., IV. o. t.)
 
Megjegyzések. 1. Az áramok még a legáltalánosabb esetben is tükrözik a kocka középpontos szimmetriáját. (A középpontra való tükrözéssel egymásba vihető élekben egyforma nagyságú, ellentétes irányú áram folyik.)
2. A feladat b) része a testátló körüli forgási szimmetria felhasználásával közvetlenül is megoldható. A rendszert az OP tengely körül 120, 240 fokkal elforgatva a rendszer önmagába megy át. Ezért pl. a P pontot tartalmazó élekben vagy csak a P pont felé, vagy pedig csak kifelé folyhat áram, ami a csomóponti törvény miatt nem lehetséges. Így a P és hasonlóan az O pontba futó élekben nem folyik áram. A maradék élek egy olyan zárt kört alkotnak, amelynek a testátlóra merőleges síkra vett vetülete egy T=l23 területű hatszög. Az indukált feszültség |U|=TdBdt. A hat élt tartalmazó körben tehát |I|=|U|6lϱ=l36ϱdBdt erősségű áram folyik.