Feladat: 1405. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bene Gyula ,  Benkő Zsigmond ,  Csiszár Csaba ,  Csordás András ,  Czuczor Lajos ,  Farkas Éva ,  Kaufmann Zoltán ,  Mechler Ferenc ,  Mike János ,  Pacher Tibor ,  Pakai Tibor ,  Somorjai Dezső 
Füzet: 1977/szeptember, 39 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmas ütközések, Impulzusmegmaradás törvénye, Munkatétel, energiamegmaradás pontrendszerekre, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1977/január: 1405. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az 1. ábra mutatja a golyók helyzetét az ütközés pillanatában olyan koordináta-rendszerben, amelyben az érintkező felületek merőlegesek az x-tengelyre. v1 és v2 jelöli a golyók ütközés előtti, u1 és u2 az ütközés utáni sebességét.

 

 

1. ábra
 

Feltételezve, hogy a golyók közötti súrlódás elhanyagolható, a golyókra ható erők x-irányúak, ezért az y-irányú impulzus mindkét golyónál külön‐külön megmarad, azaz
u1y=v1y,u2y=v2y,(1)
mivel a tömegek ugyanakkorák. Az x-irányú impulzusokra a rendszer teljes impulzusának megmaradása miatt a következő összefüggés igaz:
v1x+v2x=u1x+u2x.(2)
Az acélgolyók ütközése rugalmas, ezért az energia megmaradásának felhasználásával egy további összefüggést írhatunk fel:
v1x2+v1y2+v2x2+v2y2=u1x2+u1y2+u2x2+u2y2.(3)
Az (1), (2) és (3) egyenletek felhasználásával az ütközés utáni sebességek x komponense:
u1x=v2x;u2x=v1x.(4)
Ha a gyorsabb golyó sebességét v1 jelölte, akkor ezen golyó sebessége az ütközés után nagyobb lesz, ha |u1x|>|v1x|, mivel a sebesség y komponense változatlan maradt. Ez a feltétel tetszőleges nagyságú v1 és v2 sebességek esetén teljesíthető, ha a második golyó alkalmas helyen érinti az első golyót. Maximális az energiaátadás, ha az ütközés után a második golyó megáll, azaz u2x=u2y=0. A képletekből leolvasható, hogy ez az eset akkor valósul meg, ha a két golyó sebessége merőleges egymásra, és ezenkívül az ütközés pillanatában a golyók középpontját összekötő egyenes merőleges v1- re.
 

  Czuczor Lajos (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., II. o. t.)
 

II. megoldás. A feladat kérdésére egyszerű megfontolással is válaszolhatunk. A 2. ábra mutatja a v1 sebességű golyót és az F erőt, amellyel a szaggatott körrel jelölt másik golyó meglöki azt. (Feltételezzük, hogy a golyók közötti súrlódás elhanyagolható.)
 

 

2. ábra
 

Az F erő függetlenül a testek sebességétől, merőleges a felületre. Ez az erő gyorsítja az első golyót, azaz az első golyó ütközés utáni sebessége olyan u sebességgel lesz nagyobb, ami párhuzamos F-fel. u nagyságától függetlenül állíthatjuk, hogy az u+v1 végsebesség nagyobb lesz v1-nél, ha u és v1 által bezárt szög kisebb 90°-nál. Másképpen mondva, a gyorsabb golyó sebessége tovább növekedhet az ütközés során, ha a másik golyó a ,,hátsó" félgömb egy pontjában érinti azt.
 

  Kaufmann Zoltán (Vác, Sztáron S. Gimn., II. o. t.)