Feladat: 1387. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bene Gyula ,  Biró Gyöngyvér ,  Fried Miklós ,  Horváth László ,  Jászai Gyula ,  Kertay Zoltán ,  Kisvárdai László ,  Kókai László 
Füzet: 1977/március, 136 - 137. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-törvény, Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Tömegpont egyensúlya, Másodfokú függvények, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/október: 1387. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A parabola fókusztávolsága f=1/(4a)=10-2m=1cm. A golyó helyét a parabolapályán annak x koordinátája határozza meg. Rajzoljuk meg Q2 helyén a parabola érintőjét, ekkor az ábrán α-val jelölt szögek egyenlők.

 

 

Az egyensúly feltétele, hogy a testre ható Coulomb‐erő, gravitációs erő és a pályára merőleges nyomóerő eredője zérus legyen, azaz az erők érintő irányú összetevőire teljesüljön:
mgcosα=kQ1Q2x2+(ax2-f)2cosα.
Az egyenlet triviális megoldása a cosα=0,α=90, amikor a töltés a parabola csúcsában van. A parabola csúcsában a test labilis egyensúlyi helyzetben van. A cosα0 esetben a keresett x értéket egy másodfokú egyenlet megoldásával kaphatjuk meg. A numerikus adatok behelyettesítése után x=±4cm adódik. Ez a két egyensúlyi helyzet stabil.
 

  Horváth László (Celldömölk, Berzsenyi D. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. A golyó stabil egyensúlyi helyzetét a potenciális energia minimumából meghatározhatjuk. Kihasználva, hogy a parabola azon pontok mértani helye, amelyek a fókuszponttól és az y=-f egyenestől egyenlő (r) távolságra vannak, a potenciális energia a következő alakban írható fel:
E=mg(r-f)+kQ1Q2r,
ahol r a golyó távolsága a fókuszponttól. A potenciális energia olyan r érték esetén lehet minimális, ahol
dEdr=mg-kQ1Q2r2=0.
A numerikus értékek felhasználásával r=5cm adódik, ami megfelel az x=±4cm-es helyzetnek. Könnyű belátni, hogy ebben a pontban
d2Edr2>0,
tehát az energiának itt lokális minimuma van. Ebből következik, hogy ez az egyensúlyi helyzet stabil.
 

  Kertay Zoltán (Budapest, Petőfi S. Gimn., IV. o. t.)