Feladat: 1381. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Frankhauser József 
Füzet: 1977/március, 133 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Erőrendszer eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/október: 1381. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az emberből és a rúdból álló rendszerre a következő erők hatnak (l. az ábrát): az ember és a gerenda súlyereje, a kötélerő a rúd mindkét végén (K) és az alátámasztási pontban fellépő erő, melynek vízszintes komponense N1, függőleges komponense N2.

 

 

Az egyensúly feltételei a függőleges és a vízszintes komponensekre felírt erőegyenlet, valamint az alátámasztási pontra vonatkoztatott forgatónyomatéki egyenlet (a gerenda hossza 2l):
0=Q+G-K-Ksin30-N2,0=Kcos30-N1,0=Gl-Kl+Klsin30.
A nyomatéki egyenletből kifejezhetjük a kötélerőt:
K=G1-sin30=2G=160kp.

Ekkora húzóerőt a gerenda végén álló 80kp súlyú ember ‐ ha talpa nincs a gerendához rögzítve ‐ nem fejthet ki. Az egyensúly szükséges feltétele, hogy az ember rögzítve legyen a gerenda végéhez ‐ és erős legyen. Az alátámasztási pontban fellépő erő összetevőit az első két egyenletből kapjuk:
N1=Kcos30=138,5kp;N2=Q+G-K-Ksin30=-120kp



Egyensúly egyszerű alátámasztás esetén tehát számadatainkkal nem valósulhat meg, mert az alátámasztás nem ,,húzhat''. Az ék csúcsának rögzítettsége esetén ‐ pl. csuklóval kapcsolódik a rúdhoz ‐ fennállhat egyensúly.
 

  Frankhauser József (Budapest, József A. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat pontosan nem határozta meg, milyen esetben kell az alátámasztási pontban ható erőt kiszámítani. Így több megoldó ‐ miután feltételezte, hogy az ember nincs rögzítve, ezért egyensúly sem jöhet létre ‐ a felbillenés pillanatában adta meg az alátámasztási erőt, amelyet jogtalanul N=-Q-nak tekintett.
Az eljárás azért nem helyes, mert a probléma már nem sztatikai, hanem dinamikai. Newton II. törvénye alapján meg kell határozni a mozgásegyenletet, és a kényszerfeltételeket. N-et ennek alapján számíthatjuk ki.
A megoldók többsége általában megállapította, hogy nem jön létre egyensúly. A pusztán szemléletre alapozott meggondolások azonban többnyire elvileg hibásnak bizonyultak. Ha ilyen feladattal állunk szemben, soha ne hagyatkozzunk a szemléletre, mindig a kvantitatív számításokat részesítsük előnyben!