Feladat: 1369. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csapó Ildikó ,  Kárpáti Gábor 
Füzet: 1976/december, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Teljes visszaverődés (Optikai alapjelenségek), Sík-párhuzamos (planparalel) lemez, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1976/május: 1369. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A jeleket, ill. a pénz érmét akkor nem látjuk, ha a róluk kiinduló fénysugarak a vízből az üvegbe lépve megtörnek, majd a levegő határán teljes visszaverődést szenvednek (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Vizsgáljuk meg, hogy mekkorának kell lennie az α beesési szögnek, hogy ne jusson ki fénysugár az üvegből: Az üveg és a levegő határán teljes visszaverődés következik be, ha a beesési szögre
sinβ1/n1(1)
teljesül. Továbbá
sinα/sinβ=n1/n0,(2)
így a teljes visszaverődés feltétele:
sinα1/n0=0,75,α4845'.(3)


(Ugyanez a feltétel adódik, ha egy fénysugár vízből közvetlenül levegőbe lép. Ez annak a következménye, hogy az üveglemez csak eltolja a fénysugarakat, de irányukat nem változtatja meg.)
 

Vizsgáljuk most meg, hogy milyen φ szög esetén lehet biztosítani a (3) feltételt a különböző módon elhelyezett jelek esetén. Csak azokat a fénysugarakat vizsgáljuk, amelyek a vízen is áthaladnak.
a) A kád fenekének belső oldalán festett jelről kiinduló fénysugarak közül az érkezik a legkisebb beesési szöggel az oldallapra, amelyik a kád fenekével párhuzamos (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ha erre teljesül (3), akkor teljesül a többi lehetséges fénysugárra is, tehát a jelet nem látjuk. Az ábráról leolvasható, hogy ekkor φ=90+α13845'.
b) A kívülről festett jelről kiinduló fénysugarak egy része az üveg és a víz határán teljes visszaverődést szenved. A vízbe belépő fénysugarak törési szöge azonban 0 és 90 között bármilyen értéket felvehet, így a jelet most is csak akkor nem látjuk, ha φ13845'.
c) A kád fenekéhez szorított pénzdarab és az üveg között egy keskeny légrés van (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Az üveghez 0 és 90 közötti beesési szöggel érkeznek a pénzről a fénysugarak, ezek törési szöge az üvegen való áthaladás után ‐ a megoldás első részéhez hasonlóan ‐ γ4845'. Az oldallapra azok a fénysugarak érkeznek a legkisebb beesési szög alatt, amelyekre γ=4845'. φ=γ+α, így a pénzérme akkor nem látható, ha
φ24845'=9730'.

 Kárpáti Tibor (Pécs, Zipernovszky K. Szakközépiskola., IV. t. o.)