Feladat: 1314. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Karanyi József 
Füzet: 1976/április, 180 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csúszásmentes (tiszta) gördülés, Steiner-tétel, Egyéb gördülés (Gördülés), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/október: 1314. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha az F erő az álló korong-rendszert t idő alatt ω szögsebességre gyorsítja, akkor a szöggyorsulás β=ω/t volt. Az ω szögsebességet a munkatétellel fogjuk meghatározni.
Az F erő által végzett munka W=Fs=FRωt. Ez a munkavégzés egyenlő a rendszer kinetikus energiájával. A nagy korong forgási energiája E1=(1/2) Θω2. A kis korong összetett mozgást végez: tömegközéppontja v=ωd sebességgel kering a nagy korong forgástengelye körül, a kis korong pedig saját tengelye körül ω1 szögsebességgel végez forgó mozgást. Ilyen esetben a mozgási energia egyszerűen az E2=(1/2)Θ1ω12 forgási energia és a tömegközéppont haladó mozgásából származó E3=(1/2)mv2=(1/2)md2ω2 energia összeadásából számítható. A teljes mozgási energia:

E=E1+E2+E3=(1/2)Θω2+(1/2)md2ω2+(1/2)Θ1ω12.
Az ismeretlen ω1 szögsebességet abból a kényszerfeltételből határozhatjuk meg, hogy a kis korong tapadva gördül. Mivel a középpontja v=dω sebességgel mozog, a korong pereme akkor nem fog megcsúszni, ha a saját forgásból származó sebesség ezzel ellentétes irányú, de egyenlő nagyságú, ω1r=v=dω. Az ω1=ω(r/d) értéket behelyettesítve kapjuk, hogy
E=12(Θ+md3+Θ1d2r2)ω2.
Ezt egyenlővé téve a mozgási energiával és a β=ω/t kifejezve kapjuk, hogy
β=FRΘ+md2+Θ1d2/r2.

A megoldás helyességéről meggyőződhetünk, ha a határeseteket megvizsgáljuk. Ha r=d, akkor végeredményben a kis korong nem mozog a nagyhoz képest; ennek megfelelően az eredmény:
β=FRΘ+md2+Θ1,
ahol md2+Θ1, a kis korongnak a forgástengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatéka. Ha r kicsi (miközben a kis korong tehetetlenségi nyomatéka az eredeti érték), akkor a kérdezett szöggyorsulás is kicsi lesz, mert a kis korongot nagyon gyorsan kell pörgetni.
 

  Karanyi József (Ajka, Bródy I. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Sok versenyző a hibás ω1=ω(d-r)/d kényszerfeltételt használta. Ekkor nem teljesülne az r=d esetben, hogy a nagy korongot egyszer megforgatva, a kis korong is megfordul a tengelye körül.