Feladat: 1280. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Végh Endre 
Füzet: 1975/december, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Munkatétel, Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Közelítő számítások, numerikus módszerek, Függvények grafikus elemzése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/március: 1280. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A ponttöltés elektrosztatikus helyzeti energiája:

Ue=QqR2+h2,
ha h a ponttöltésnek a gyűrű síkjától mért távolsága. Ez az energia a gyűrűn elosztott elemi töltések és a golyó q töltése közötti erőhatásokból származó potenciális energiák összege.
A ponttöltés gravitációs helyzeti energiája:
Ug=mgh.
Ábrázoljuk a töltés teljes energiáját mint h függvényét! Két alapvetően különböző esetet kell tárgyalni:
a)qQ>0,b)qQ<0.

Az a) esetben a két test taszítja egymást; ha a golyó egy kicsit is túljutott a gyűrű síkján, akkor már biztosan leesik. Megoldás tehát minden h<0, továbbá azok a h értékek, amelyeknél a teljes helyzeti energia nagyobb a h=0-nál mérhető qQ/R energiánál. Az 1. ábrán vastag vonallal jelöltük a tiltott h értékeket.
 

 

1. ábra
 

A b) esetben a két test vonzza egymást, és ekkor a golyó azért nem érheti el a talajt, mert a vonzó erő a lefelé eső mozgást még a talajtérés előtt megállítja. Ez a visszafordulás előállhat, ha a kezdeti h érték a 2. ábrán vastag vonallal jelölt intervallumon van; ha tehát a gyűrű és a talaj H távolsága elég nagy, akkor ez az intervallum teljes egészében tiltott.
 

 

2. ábra
 

Ha H a potenciálgörbe vízszintes érintője által megszabott h0 értéknél kisebb, akkor a 3. ábrán vázolt helyzet áll elő: a tiltott intervallum kisebb, viszont akármilyen magasról ejtjük a golyót, semmiképpen sem fog a talajra érve ott nyugalomban maradni, mert a rá ható eredő erő pozitív, függőlegesen felfelé mutat (a potenciálgörbe érintőjének meredeksége negatív).
 

 

3. ábra
 

Mind az a), mind a b) esetben lehetséges, hogy az elektromos kölcsönhatás olyan gyenge, hogy a helyzeti energia-görbének nincs vízszintes érintője; akármilyen h értéknél leesik a golyó (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

Ekkor nem tudunk olyan helyet találni, ahol az elektromos erő kiegyensúlyozná a gravitációs vonzást.
Az algebrai megoldás harmadfokú egyenlethez vezet, amely a numerikus adatok ismeretében numerikus vagy grafikus módszerekkel oldható meg.
 

  Végh Endre (Bonyhád, Petőfi S. Gimn., IV. o. t.)