Feladat: 1279. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szirányi Tamás 
Füzet: 1975/december, 233 - 234. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb kényszermozgás, Nehézségi erő, Nyomóerő, kötélerő, Perdületmegmaradás törvénye, Munkatétel, Centrifugális erő, Coriolis-erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/március: 1279. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pálya legmélyebb pontján a test sebessége vízszintes, nagyságát jelöljük v1-gyel.

 

 

Alkalmazhatjuk az energiatételt:
mgl+(1/2)mv02=mgl/3+(1/2)mv12.
Mivel sem a súlyerőnek, sem a kúppalást nyomóerejének nincs forgatónyomatéka a kúp szimmetriatengelyére vonatkoztatva, ezért erre a tengelyre nézve az impulzusnyomaték nem változik:
mv0ltgα=mv1(l/3)tgα.
A fenti két egyenletből
v0=gl/6.
 

  Szirányi Tamás (Budapest, József A. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Sok megoldó az "egyensúlyi helyzetet'' határozta meg, azt a magasságot, ahol a súlyerő és a centrifugális erő eredője merőleges a kúppalástra. Ebben a pontban a testre ható erők eredője nulla (az együttforgó rendszerből nézve), a pálya legmélyebb pontján viszont a függőleges sebesség nulla!
2. Többen arra a hibás következtetésre jutottak, hogy v1=v0! Úgy érveltek, hogy sem a kúp által kifejtett nyomóerőnek, sem a súlyerőnek nincs olyan összetevője, amely az együtt forgó koordinátarendszerből nézve vízszintesen gyorsítaná a testet, ezért a sebesség vízszintes összetevője mozgásállandó. Ez azért nem igaz, mert a forgó koordinátarendszerben nem érvényesek a Newton egyenletek eredeti alakjukban, csak ha "tehetetlenségi erőkkel'' kiegészítjük a valódi erőket. Egyik ilyen tehetetlenségi erő, a "Coriolis-erő'', amely akkor lép fel, ha a test mozog a forgó rendszerhez képest. Jelen esetben ennek az erőnek van vízszintes összetevője, ez növeli a test sebességét, éppen olyan mértékben, hogy a szimmetriatengelyre vett impulzusnyomaték állandó maradjon.