Feladat: 1269. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Földvári Csaba ,  Györgyi Géza ,  Kotek Gábor 
Füzet: 1975/november, 179 - 180. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Impulzusmegmaradás törvénye, Munkatétel, energiamegmaradás pontrendszerekre, Galilei-transzformáció, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1975/február: 1269. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az autó benzinfogyasztása az általa végzett munkával arányos: Ha a földön álló autó 0  m/s-ról 5  m/s-ra gyorsul, a végzett munka (1/2)m(5  m/s)2, ha 5  m/s-ról 10  m/s-ra gyorsul, a munkavégzés (1/2)m[(10  m/s)2-(5  m/s)2] (m az autó tömege), így az utóbbi gyorsításkor a benzinfogyasztás a megelőző háromszorosa.
A gyorsításhoz szükséges munka a kerekek és a talaj között fellépő tapadási súrlódási erő és az erő irányába eső elmozdulás szorzatával egyenlő. Az elmozdulás az egymásra erővel ható két test közötti relatív elmozdulást jelenti. (A relatív elmozdulás a koordináta-rendszerbeli elmozdulások előjeles különbsége.) Ez nyilván nem függ a vonatkoztatási rendszer megválasztásától, így bár a gyorsítás második szakasza a mozgó inerciarendszerből 0  m/s-ről 5  m/s-ra történő gyorsulásnak látszik, a benzinfogyasztás mégis háromszorosa az álló rendszerben hasonlóan gyorsuló autó fogyasztásának.

 

  Földvári Csaba (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn., III. o. t.)
 

II. megoldás. Változtassuk meg az autó sebességét Δu-val. Ekkor a Föld sebessége Δv-vel változik meg, és teljesül az impulzus megmaradásának törvénye:
mΔu=MΔv(1)
(m az autó, M a Föld tömege).
Az A koordináta-rendszerben a Föld kezdetben állt, az autó u sebességgel mozgott. Ebben a rendszerben az összenergia megváltozása:
ΔE=ΔEFöld+ΔEautó=(1/2)M(Δv)2+(1/2)m[(u+Δu)2-u2]==(m/M)(1/2)m(Δu)2+(1/2)m[2u(Δu)+(Δu)2].



A B rendszerben kezdetben az autó állt, így ebben a rendszerben az energiaváltozás:
ΔE=ΔEFöld+ΔEautó=(1/2)M[(u+Δv)2-u2]+(1/2)m(Δu)2==[(m/M)(1/2)m(Δu)2+m(Δu)u]+[(1/2)m(Δu)2].


(A számolásnál felhasználtuk az (1) egyenlőséget.)
Látjuk, hogy az autó sebességének megváltoztatásához mindkét rendszerben ugyanannyi munka szükséges. Az A rendszerből úgy látjuk, hogy csak az autó mozgási energiája változott lényegesen [mivel (m/M)1], míg a B rendszerből úgy látjuk, hogy a Föld mozgási energiája is lényegesen megváltozott.
Az inerciarendszerek ekvivalenciája ,,energetikailag'' is általánosan érvényes, mivel az energiákra vonatkozó egyenletek a Newton egyenletekből vezethetők le.
 

  Györgyi Géza (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)