Feladat: 1248. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Almási Gyula ,  Béky Lóránd ,  Frankó Ferenc ,  Györgyi Géza ,  Holló Sándor ,  Kresz László ,  Simor Árpád ,  Surján Péter ,  Tar József 
Füzet: 1975/szeptember, 39 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Görbületi nyomás, Felületi feszültségből származó energia, Felületi töltéssűrűség, Pontszerű töltés térerőssége, Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/november: 1248. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Egy r sugarú szappanbuborék felszíne (a hártya mindkét oldalát figyelembe kell vennünk) 24r2π. Az α felületi feszültség a felületegységre jutó energiát adja meg, ezért a teljes felületi energia E(r)=8r2πα. Növeljük meg gondolatban a gömb sugarát egy kicsiny Δr értékkel. Ekkor a felületi energia megváltozása (a (Δr)2-et tartalmazó tagot elhanyagolva), közelítőleg

E(r+Δr)-E(r)=16rπαΔr.
Ha a buborék belsejében a külső p0 légnyomáshoz képest p túlnyomás van, akkor a Δr sugárnövekedéskor végzett tágulási munka
p4r2πΔr.
A buborék teljes energiájának megváltozása
(16rπα-4r2πp)Δr.
Amennyiben a zárójelben álló kifejezés nem volna nullával egyenlő, akkor az előjelétől függően pozitív vagy negatív sugárváltozással egy alacsonyabb helyzeti energiájú állapotba juthatna a buborék. Az egyensúly feltétele tehát, hogy a zárójelben álló kifejezés 0 legyen, azaz
p=4α/r.(1)
A fenti számításban kihasználtuk, hogy kicsiny térfogatváltozás esetén a belső nyomás megváltozásától eltekinthetünk,
b) A buborékra vitt elektromos töltések taszítják egymást, ezért a gömb sugara megnő. Jelöljük a p0 belső nyomáshoz tartozó buboréksugarat R-rel. Amennyiben a tágulás állandó hőmérsékleten történik, alkalmazhatjuk a Boyle‐Mariotte törvényt:
(p0+p)4r3π3=p04R3π3,
ahonnan (1) felhasználásával
R=r1+4αrp03.(2)
Határozzuk meg, mekkora töltés tud egy R sugarú buborékon egyensúlyt tartani a felületi feszültség összehúzó erejével. Ha a gömbön Q töltés van, ez U=Q4πε0R potenciált jelent, vagyis a gömb kapacitása
C=Q/U=4πε0R.
Egy C kapacitású testen Q töltésnek
W=(1/2)QU
energiája van. (Az 1/2-es szorzótényező onnan adódik, hogy a test feltöltése során a feszültség fokozatosan, a töltéssel arányosan növekszik nulláról U-ra, átlagosan U/2-nek vehető.) Ezt az energiát a töltéssel és a gömb sugarával is kifejezhetjük:
W=Q28πε0R.
A sugár kicsiny ΔR-rel történő megváltozásakor az elektromos energia
ΔW=Q28πε0(1R+ΔR-1R)-Q28πε0R2ΔR
értékkel változik, a felületi energia pedig az előbbiek szerint 16πRαΔR-rel. A nyomás a buborékon belül és kívül megegyezik, ezért tágulási munka nincsen.
A teljes energia megváltozása nulla kell, hogy legyen:
(-Q28πε0R2+16πRα)ΔR=0,
ahonnan
Q=128R3π2ε0α.(3)
Az ennek megfelelő potenciál
U=Q4πε0R=8αRε0.
a buborék eredeti sugarával kifejezve, (2) alapján a következőt kapjuk:
U=8αrε01+4αp0r6.

 Simor Árpád (Pécs, Széchenyi I. Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján
 

II. megoldás. A feladatot megoldhatjuk úgy is, hogy megkeressük az erőegyensúly feltételét.
a) Célszerű a felületi feszültségnek azt a definícióját használni, miszerint α a felületen húzott vonaldarab hosszegységére eső húzóerővel egyenlő.
Osszuk fel a buborékot két félgömbre! Ezeket a belső nyomás el akarja távolítani egymástól, a felületi feszültség viszont összetartja. A két félgömb 22rπ hosszon érintkezik egymással (nem szabad elfelejtenünk, hogy a hártyának két oldala van), a felületi feszültség tehát F1=4rπα erőt fejt ki. A p túlnyomás egy r sugarú félgömböt F2=r2πp erővel nyom, hiszen ha a félgömböt egy síkkal lezárjuk, akkor a körlapra ható erő egyensúlyt tart a félgömbre ható erővel.
Az egyensúly feltétele F1=F2, vagyis
p=4αr.

b) Vizsgáljuk meg, milyen erők tartják egyensúlyban az R sugarú, Q töltésű szappanbuborékot! A teljes buborékra ható elektromos erők eredője szimmetriaokokból nyilván nulla. Hasonlóan a felületi feszültségből származó erők is szimmetrikusan kiejtik egymást, ha az egész gömböt vizsgáljuk. Célszerű tehát a gömbfelület egy kicsiny darabját ‐ mondjuk ΔA nagyságút ‐ választanunk és az erre a részre ható erők egyensúlyát fogjuk megvizsgálni.
Az elektromos térerősség a gömb külső felületén a Coulomb‐törvény értelmében
E=Q4πε0R2.
Mivel a teljes 4R2π felületen a Q töltés egyenletesen oszlik el, ΔA felületre ΔQ=Q4R2πΔA töltés jut. Erre a töltésre E nagyságú elektromos erőtérben
F3=ΔQE=Q216R4π2ε0ΔA(4a)
taszítóerő hat, amellyel a felületi feszültségből származó
F4=pΔA=4αRΔA
nagyságú, sugárirányban befelé mutató erő tart egyensúlyt. A két erő egyenlőségéből a töltésre
Q=64R3π2ε0α
adódik, ami 2-ször kisebb, mint az I. megoldás megfelelő eredménye!
A hibát ott követtük el, hogy feltételeztük: a ΔQ töltés homogén E erősségű elektromos erőtérben helyezkedik el. A valóságban a szappanhártyát feltöltő elektromos töltés, amely a külső felületen helyezkedik el ‐ bár igen vékony ‐ véges vastagsággal rendelkezik és a térerősség csak a külső oldalán egyenlő E-vel, belül nulla. Befelé haladva a térerősség fokozatosan csökken, a legbelső töltés már nulla térerősségű helyen van, a térerősség átlagosan E/2-nek vehető. Így (4a) helyett a helyes összefüggés
F3=12EΔQ=Q232R4π2ε0ΔA,(4b)
ami már (3)-mal azonos eredményt ad.
A számítás a továbbiakban megegyezik az I. megoldás megfelelő részével.
 

Béky Loránd (Eger, Gárdonyi G. Gimn., III. o. t.) és
Györgyi Géza (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzések. 1. Az 14πε0 helyett gyakran használják a k jelölést, amelynek közelítő értébe 9109Nm2/C2 MKSA egységrendszerben.
A teljes egzaktság kedvéért meg kell jegyeznünk, hagy az MKSA rendszerben μ0, és ε0 értérét a következő egyenletekkel definiáljuk:
μ0=4π107VsAm1,25663710-6VsAm,ε0=1074πc2m2s2AsVm,
ahol c a fénysebesség vákuumban. Ezek szerint μ0 értéke véglegesen (tetszőleges pontossággal) rögzített, ε0 értéke pedig annak megfelelően változik, hogy milyen pontossággal tudjuk c-t mérni.
Ha megelégszünk a c3108ms-1 pontossággal,
ε0136π109AsVm    8,841910-12AsVm, k=14πε09109 Nm2C2:  
A pontos c2,997925108s-1 értékkel viszont:
ε08,854210-12AsVm,
  k8,9876109 
Nm2C2.  



Bár numerikusan csak igen kis különbségekről van szó, mivel azonban ez a különbség elvi, szükségesnek tartottuk ezt az ismertetést, annál is inkább, mert a jelenleg használatos Függvénytáblázatban is hol az egyik, hol a másik érték szerepel.
 Bodó Zalán
 

2. A víz felületi feszültsége α=0,073 N/m. Egy r=1 cm sugarú szappanbuboréknál a (2) egyenletben a köbgyök alatt 1,003 áll, ami nagyon jó közelítésben egynek vehető. Ez annyit jelent, hogy reális méretű buborékoknál olyan kicsiny a görbületi nyomás a külső légnyomáshoz képest, hogy a térfogatváltozás (R és r különbözősége) teljesen elhanyagolható. A feladatban szereplő U potenciál néhány cm-es buborékméretnél 104 V nagyságrendű.
3. Az 1. és 2. megoldás összevetéséből is láthatjuk, hogy a "legkisebb energiájú állapotba való törekvés elve'', vagy a kicsiny, képzeletbeli Δr elmozdulással történő számítás (virtuális munka elve) nem egy önálló, a Newton‐egyenletektől független mechanikai törvény, hanem azokból levezethető, azok következménye.