Feladat: 1244. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Mihály László ,  Tantalics Béla 
Füzet: 1975/május, 231 - 234. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tapadó súrlódás, Csúszó súrlódás, Rugalmas erő, Rezgőmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/november: 1244. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

Alkalmazzuk az m tömegű test mozgására Newton II. törvényét! A mozgást meghatározó egyenlet felírásánál két esetet kell megkülönböztetnünk attól függően, hogy a test csúszik (1) vagy pedig tapad (2) a szalagon:
a'=-ω2x'+μg,(1)v'=v.(2)


Itt a' a test gyorsulása, v' a sebessége, x' pedig a rugó egyensúlyi helyzetétől mért kitérése; ω2=D/m. Az első esetben az egyenlet megoldása harmonikus rezgőmozgás:
x'=Asin(ωt+δ)+x0,v'=Aωcos(ωt+δ),(3)a'=-Aω2sin(ωt+δ).
Az (1) egyenletbe való helyettesítéssel kapjuk, hogy x0=μg/ω2; A és δ később meghatározandó állandók. Ez a megoldás akkor lesz érvényes, ha a kapott v' érték kisebb a szalag haladási sebességénél:
v'<v.(4)
Abban az esetben, amikor a test sebessége túllépné ezt az értéket (a test lehagyná a szállítószalagot), a szalag és a test együtt mozog és a test megtapad a szalagon (a gyakorlatban μ0>μ). A (2) egyenlet egyenletes mozgást ír le:
x'=vt+x*,v'=v,(5)a'=0,
ahol x* ismeretlen állandó. Ez a megoldás érvényes, amikor a testre ható rugóerő (|F|=Dx') kisebb, mint a tapadási súrlódás maximális értéke (S0=μ0mg). Az F<S0 feltételből jelöléseinkkel az
x'<μ0gω2(6)
egyenlőtlenséget kapjuk.
Látható, hogy a megoldást ‐ a súrlódásos feladatokra általában jellemző módon ‐ a mozgást leíró egyenletek és az ezen egyenletek érvényességét megszabó egyenlőtlenségek adják.
Az ismeretlen állandókat (A,δ,x*) és az egyes mozgásfajták időtartamát a határesetekre vonatkozó folytonossági feltételekből kell meghatározni.
Legyen t=0 az az időpont, amikor a test éppen kezdi a rezgőmozgást! Ekkor a (6) feltétel egyenlőség formáját ölti és az (5) egyenletrendszer első egyenletével együtt meghatározza x*-ot:
x*=μ0gω2.
Nyilvánvaló, hogy egy test út ‐ idő grafikonja folytonos vonal, tehát a (3) és (5) egyenletrendszer első egyenletei az átmenet pillanatában x'-re ugyanazt értéket kell, hogy adják:
Asinδ+x0=x*.
Hasonló módon folytonos függvény a sebesség is, mert nulla idő alatt véges sebességváltozás végtelen nagy erőt feltételez (ezt csak a különböző ütközési feladatoknál szokták elméletben megengedni). A (3) és (5) egyenletrendszer második egyenleteinek jobb oldalai egyenlők:
Aωcosδ=v.
Az utóbbi két összefüggésből kapjuk a hiányzó paramétereket:
tgδ=μ0-μvωg,A=1ωv2+[(μ0-μ)gω]2.
A harmonikus rezgőmozgás a t=t1 időpontban fejeződik be, amikor a (4) feltétel egyenlőségbe megy át:
v=-Aωcos(ωt1+δ).
Ez az egyenlet az előbb meghatározott mennyiségek ismeretében megadja t1 értékét.
A mozgást jellemző időfüggvényeket az 1. ábrán tüntettük fel.
 

 

1. ábra
 

Látható, hogy a t1 időpontban x'=x0-(x*-x0). A t=T időpontig az egyenletes v sebességgel haladó test helykoordinátája erről az értékről x*-ra növekszik. Az
x*-[x0-(x*-x0)]=2(x*-x0)
út megtételéhez
T-t1=2x*-x0v
idő szükséges. Ebből az egyenletből a T periódusidőt számíthatjuk ki.
Végeredményben a test mozgását a következőképpen írhatjuk le. A t=0 időpontban a szállítószalag és a test közötti tapadási súrlódás már nem képes egyensúlyozni a rugóerőt és a test v kezdősebességgel rezgőmozgásba kezd, amelynek körfrekvenciáját a rugóállandó és a test tömege, egyensúlyi helyzetét pedig a csúszó súrlódás határozza meg. Ez a rezgőmozgás megszűnik, amikor a sebesség ismét v lesz; a tapadó súrlódási erő kiegyensúlyozza a rugóerőt és a test mindaddig egyenletes mozgást végez, amíg helykoordinátája ismét x* nem lesz. Ezután a mozgás periodikusan ismétlődik.
 

 Tantalics Béla (Lenti, Gimnázium, III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Megvizsgálhatjuk azt is, hogy a fentebb leírt periodikus mozgás hogyan indul meg. A diszkussziót szemléletessé tehetjük az elméleti fizikában egyébként gyakran használt sebesség ‐ út grafikon segítségével.
Ha egy koordináta-rendszer vízszintes tengelyére a test helykoordinátáját; függőleges tengelyére a test sebességét mérjük fel, az így kifeszített sík minden pontja a test egy mozgásállapotának felel meg. A helyzetben és sebességben egymás után bekövetkező változásoknak megfelelően az állapotot jellemző pont a síkon mozog és egy görbét ír le. (A görbe mentén feltüntethetjük az adott mozgásállapot bekövetkezésének időpontját.) Egyenesvonalú egyenletes mozgásnál ez a görbe egy vízszintes egyenes (v'= áll., x' változik); periodikus mozgásnál önmagába visszatérő zárt görbe; tiszta harmonikus rezgőmozgásnál egy ellipszis, amelynek nagytengelye az amplitúdó, kistengelye amplitúdóω. A megoldásban tárgyalt periodikus mozgásnak megfelelő görbe egy adott nagyságú ellipszis, melynek egy szelete le van hasítva (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

A kezdeti v' és x' érték az állapotsík egy pontját jelöli ki. A kérdést úgy fogalmazhatjuk meg, hogy ebből a pontból milyen módon jut a test állapota a 2. ábrán látható görbére?
Legegyszerűbb eset, ha kezdetben a testet valamilyen x' helyen (pl. x'=0-nál vagy x'=x0-nál) v'=v sebességgel a szalagra rakjuk. Ha a kezdeti helyzet teljesíti a -x*<x'<x* feltételt (a kezdeti helyzetnek megfelelő pont az AB szakaszon van), akkor a tapadási súrlódás a testet az x'=x* helyre szállítja és a mozgás a továbbiakban periodikus. (3a. ábra; nyíllal jelölve a kezdeti állapot.)
 

 

3. ábra
 

Ha a test állapotát jelző pont kezdetben nincs rajta a fent meghatározott egyenesen, akkor induláskor a test csúszik és harmonikus rezgőmozgást végez, melynek amplitúdója tetszőleges lehet. Az állapotgörbe szintén ellipszis, melynek középpontja x0, ha v>v' és -x0, ha v<v' (az ellipszis középpontjának helyzetét a csúszó súrlódási erő iránya határozza meg). Legyen először kezdetben v'<v. Ekkor, miután az induló ellipszis eléri az AB egyenest, a mozgás az egyenesen folytatódik és végül rátalál a periodikus mozgásra (3b. ábra). Ha kezdetben v'>v, akkor is lehetséges a fenti folyamat (3c. ábra).
Mi a helyzet akkor, ha az induló ellipszis nem metszi az AB egyenest? (Fizikailag ez azt jelenti, hogy a testet kezdetben erősen meglöktük.) Az amplitúdó olyan nagy, hogy a v'=v feltétel teljesülésekor a tapadási súrlódás maximális értéke sem elég a rugóerő kompenzálására és a test továbbhalad. Ebben a pillanatban azonban a csúszó súrlódási erő előjelet vált és tovább fékezi a test mozgását. Ez a folyamat többször is megismétlődhet, míg az amplitúdó annyira lecsökken, hogy a tapadó súrlódás képes lesz a test sebességét a szalag sebességével egyenlővé tenni. A 3d. ábrán láthatjuk a folyamatot egy egyszerűbb esetben. Az 1 ‐ 2 görbe egy x0 középpontú ellipszis darabja. A 2 ‐ 3 szakasz egy -x0 középpontú ellipszisdarab.
Végül lehetséges, hogy a test kezdetben az x0 pontban áll vagy nagyon kis amplitúdójú rezgéseket végez. Ekkor sebessége mindig kisebb lesz a szalag sebességénél, és a tapadás sohasem következik be; a test egyszerű rezgőmozgást végez és a súrlódás csak a mozgás középpontját határozza meg. Ilyen pl. a 3e. ábrán látható eset.
2. A probléma gyakorlati szempontból akkor érdekes, ha a rezgést valamilyen hatás csillapítja (pl. a vonóval rezgésbe hozott húr, amikor az energia egy része hang formájában kisugárzódik). Ilyen esetben pl. a rezgőmozgás állapotgörbéje csökkenő amplitúdójú (4a. ábrán látható görbe); a csúszó és tapadó súrlódás közötti különbség teszi lehetővé a mozgás fenntartását (4b. ábra).
 

 

4. ábra
 

A vonó gyantázásával ez a különbség ‐ és ezzel a rezgés amplitúdója ‐ növelhető. Hasonló a helyzet, amikor az üvegpohár szélét nedves ujjunkkal dörzsölve hangot hallunk; a tapadó és csúszó súrlódás közötti különbséget itt az a vékony folyadékfilm okozza, ami a két felület között kialakulhat.
 

 Mihály László