Feladat: 1226. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szabó Ferenc ,  Szőnyi Péter 
Füzet: 1975/február, 93 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Impulzusmegmaradás törvénye, Csúszó súrlódás, Rugalmatlan ütközések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/szeptember: 1226. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A két kiskocsi és az m tömegű test zárt rendszert alkot, mivel nem hat rájuk ‐ vízszintes irányban ‐ külső erő. Ezért a három test mozgásmennyiségének összege a mozgás során nem változik.
Amikor a két kocsi ütközik, akkor az m tömegű test megcsúszik és így lényegében nem vesz részt az ütközésben. Pontosabban mondva az ütküzés Δt ideje alatt az mgμ1 súrlódási erő mgμ1Δt impulzust ad át a kocsiknak. Mivel azonban Δt általában nagyon kicsi, ez az impulzusátadás elhanyagolható az M1v mozgásmennyiség mellett, vagyis a két kiskocsi az ütközés rövid ideje alatt külön is zárt rendszert alkot. Közös sebességük a mozgásmennyiség megmaradásának törvénye értelmében

v1=M1vM1+M2=0,8 m/s.
Az m tömegű test eközben eredeti v sebességét megtartva átcsúszik a jobb oldali kocsira. Ott mgμ2 súrlódási erő fékezi (és természetesen ugyanakkora erő gyorsítja a kocsit) mindaddig, amíg sebességük azonos nem lesz. Mivel a két kiskocsi nincs összekapcsolva, elválnak egymástól, és így az m tömegű test és a jobb oldali kocsi alkot zárt rendszert. A köztük lejátszódó jelenséget tekinthetjük egy lassú rugalmatlan ütközésnek, hiszen csak a súrlódási erő (belső erő) hat rájuk és az ütközés után közös v2 sebességgel mozognak. A bal oldali kocsi megtartja v1 sebességét. Ismét alkalmazhatjuk a mozgásmennyiség megmaradásának törvényét:
(m+M2)v2=mv+M2v1,
ahonnan
v2=m(M1+M2)+M1M2(M1+M2)(m+M2)v=1,1 m/s.
 

 

A három test sebesség‐idő diagramját az ábra mutatja, ahol az M1, illetve M2 tömegű kocsik sebességét 1, illetve 2-vel, a tömegpont sebességét 3-mal jelöltük. A t1-t0 időkülönbség számértéke a μ2 súrlódási együtthatótól függ.
 

 Szabó Ferenc (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. Az m és M2 tömegű test között akkor "elegendően nagy'' a súrlódási együttható, ha az m tömegű test nem csúszik le a jobb oldali kiskocsiról. Ez akkor teljesül, ha
μ2>(v-v1)22gl=7 cml,
ahol l a kocsi hosszát jelöli.
 

 Szőnyi Péter (Bp., Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., III. o. t.)