Feladat: 1218. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Györgyi Géza 
Füzet: 1975/március, 134 - 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mesterséges holdak, Pontrendszerek mozgásegyenletei, Munkatétel, energiamegmaradás pontrendszerekre, Impulzusmegmaradás törvénye, Kepler I. törvénye, Newton-féle gravitációs erő, Kepler II. törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/május: 1218. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a robbanás gyorsan játszódik le, azaz sokkal rövidebb idő alatt, mint pl. a műhold keringési ideje, akkor leírására alkalmazhatjuk az impulzusmegmaradás törvényét. A műhold m1, tömegű darabja a perigeum pontban az eredeti mozgásirányt megtartva körpályára tér. A körpálya v1 sebességének kisebbnek kell lennie a műhold eredeti perigeum pontbeli vp sebességénél, mert ellenkező esetben még nagyobb excentricitású ellipszis pálya jönne létre. Az m1 tömeg impulzusa tehát csökken. Ezért a v2 sebességgel tovahaladó m2 tömeg is az eredeti irányban kell, hogy mozogjon a robbanás után. Fölírjuk az impulzusmegmaradás törvényét:

(m1+m2)vp=m1v1+m2v2.
Ebből a tömegek aránya:
m1m2=v2-vpvp-v1.
Legyen rp és ra az ellipszis pályán keringő műhold perigeum, ill. apogeum pontjának a Föld középpontjától mért távolsága. (Kapcsolatuk a Föld felszíntől mért legnagyobb, ill. legkisebb távolsággal, ha és hp-vel: rp=R+hp, ra=R+ha, ahol R a Föld sugara.) A körpályán mozgó test centripetális gyorsulását a Föld vonzása biztosítja:
m1v12rp=γMm1rp2
Itt γ a gravitációs állandó, M a Föld tömege. Így a körpályához tartozó sebesség
v1=γM/rp

Az m2 tömegű test a végtelen távoli pontba távozik, ahol helyzeti energiája és ‐ a feladat kiírása szerint ‐ mozgási energiája is zérus lesz. Az energiamegmaradás tétele miatt ekkor a test perigeum pontbeli összes energiája is zérus:
12m2v22-γMm2rp=0.
Innen indulási sebessége
v2=2γMrp=2v1.

Az eredeti vp sebesség meghatározásához Kepler II. törvényét használjuk, amely szerint a műhold területi sebessége állandó. Ha az apogeum pontbeli sebességét va-val jelöljük, akkor a törvény szerint
rpvp=rava.
va-t kifejezve, behelyettesítjük az energiamegmaradást kifejező
12mvp2-γMmrp=12mva2-γMmra
egyenletbe. Innen
vp=2rara+rpγMrp=v12rara+rp.
Az itt kiszámított sebességek felhasználásával
m1m2=2ra+rp-ra2ra-ra+rp.
Mind a számláló, mind a nevező pozitív szám, mivel ra>rp. Minél közelebb állunk a körpályához (ra=rp jelentené a körpályát), a tömegarány nevezője annál kisebb, maga az arány annál nagyobb lesz. Ez természetes, hiszen egy körpályán mozgó testről nem robbanthatunk le véges (nem zérus) tömegű részt úgy, hogy közben a test sebessége nem változik.
 

  Györgyi Géza (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.)