Feladat: 1212. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1975/február, 89 - 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ciklotron, Proton, Izotópok, Mozgó elektromos töltésre ható erő (Lorentz-erő), Egyéb töltött részecskemozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/április: 1212. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ciklotronban a töltött részecske H homogén mágneses tér és nagyfrekvenciás E elektromos tér együttes hatása alatt mozog. A gyorsító elektromos tér csak a duánsok közötti térrészben hat (l. az ábrát).

 

 

A H homogén mágneses tér a Q töltésű, v sebességű részecskéket körpályára kényszeríti. A körpályán való mozgáshoz szükséges centripetális erőt a töltött részecskére ható Lorentz‐erő szolgáltatja, amelynek nagysága
FL=QvH=mv2/R,(1)
iránya merőleges a H és v vektorok által meghatározott síkra (R a körpálya sugara, m a részecske tömege).
A részecske keringési ideje:
T=2πRv=2πmQH,(2)
független a körpálya sugarától és a részecske sebességétől, a részecskére jellemző adatok (tömeg, töltés) mellett csak a mágneses térerősségtől függ. Ha eltekintünk a nagy sebességeknél fellépő relativisztikus tömegnövekedéstől, akkor a mozgás során a keringési idő állandó.
A duánsok közti elektromos tér akkor fogja maximálisan gyorsítani a részecskéket, ha azok a maximális feszültségértéknél lépnek az elektródák közötti térrészbe. Tehát az elektromos térnek pontosan olyan ütemben kell változnia, mint ahogy a részecskék egy‐egy félfordulatot megtesznek. Tehát a keringési idő és a váltakozó feszültség frekvenciája közötti kapcsolat (rezonanciafeltétel):
f=1/(2T)=1/(4π)(Q/m)H.(3)
A ciklotronok általában fix frekvencián, változtatható mágneses térerősséggel dolgoznak. A (3) rezonanciafeltétel különböző részecskék esetén más és más térerősség értékeknél teljesül. Konkrétan a proton és deuteron esetén a térerősségek közötti összefüggés a következő:
Hproton=(1/2)HdeuteronH0.(4)
Ha a (3) rezonanciafeltétel teljesül, akkor adott R0 sugarú mágneses térben az elérhető maximális sebesség és energia:
vmax=R0(Q/m)H,(5)Emax=(1/2)mvmax2=(1/2)R02(Q2/m)H2.(6)


Proton, ill. deuteron esetén tehát (4) figyelembevételével az elérhető maximális energia
Emaxproton=(1/2)R02(Qp2/mp)H02,(7a)Emaxdeuteron=(1/2)R02(Qd2/md)(2H0)2R02(Qp2/mp)H02.(7b)


A ciklotronból kilépő deuteronok energiája tehát a protonok energiájának kétszerese lesz.
 

Megjegyzés. A (3) összefüggés alapján nyilvánvaló, hogy különböző fajlagos töltésű részecskék ugyanazon ciklotronnal csak akkor gyorsíthatók, ha vagy a váltakozó tér frekvenciája, vagy a mágneses tér erőssége változtatható. A jelenleg működő ciklotronok túlnyomó többségénél, ‐ gyakorlati okokból ‐ az utóbbi megoldást választották.
Elvileg lehetséges a ciklotron működtetése adott mágneses térrel, és változtatható frekvenciával. Ha a kívánt rezonanciafeltétel szabadon beállítható, akkor (6) alapján
Emaxproton=(1/2)R02(Qp2/mp)H02,(8a)Emaxdeuteron=(1/2)R02(Qd2/md)H02(1/4)R02(Qp2/mp)H02.(8b)


adódik. Egy így működő ciklotronban tehát a protonok gyorsulnának jobban, energiájuk éppen a deuteronok energiájának kétszerese lenne.