Feladat: 1201. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Györgyi Géza 
Füzet: 1975/január, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb kényszermozgás, Centrifugális erő, Körmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/március: 1201. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a test a forgástengelytől r távolságra van, akkor gyorsulásának nagysága a=rω2, ahol ω=2πn a szögsebesség. Ezt a gyorsulást Newton II. törvénye szerint egy F=mrω2 nagyságú eredő erő hozza létre, melynek iránya megegyezik a gyorsulás irányával, tehát a tengely felé mutat. Kérdés az, hol helyezkedhet el a test, hogy a rá ható erők eredője ez az F erő legyen?

 

 

1. ábra
 

A testre két erő hat: a Föld tömegvonzása (mg nagyságú függőleges erő) és a karika K nyomóereje, amelynek nagyságát nem ismerjük, de súrlódás nem lévén, iránya merőleges a karikára. A két erő eredője csak akkor lehet merőleges a forgástengelyre, ha a) a test a karika legalsó vagy legfelső pontjában van, b) a test egy általános helyzetű pontban van, de a K erő a karika középpontja felé mutat. (Ha ez nem teljesül, akkor a tengely és a K vektor hatásvonala kitérő egyenesek, ezért K és a tengellyel párhuzamos súlyerő eredője nem mutathat a tengely irányába.)
Foglalkozzunk a b) esettel. Ekkor tehát
F/mg=tg β,  
ahol β az 1. ábrán jelölt szög. F értékét behelyettesítve és figyelembe véve, hogy r=Rsinβ, kapjuk, hogy
cosβ=gRω2,
Ez a szög egyértelműen jellemez két egyenértékű lehetséges helyzetet. Geometriai megfontolásokkal meghatározhatjuk a 2. ábrán látható γ szöget:
cosγ=gRω2cosα.
 

 

2. ábra
 

Vizsgáljuk meg az eredményt! Ha ω>gRcosα, akkor négy lehetséges egyensúlyi helyzet van: a 2. ábrán jelölt A pont, ennek t' tengelyre tükrözött képe, valamint a B és C pont. A részletes vizsgálat azt mutatja, hogy az első két pontban stabil, a második kettőben instabil az egyensúly. Ha ω<gRcosα, akkor a cosγ-ra kapott egyenlet nem oldható meg. Ez azt jelenti, hegy csak két egyensúlyi helyzet van, amelyeket az a) pontban írtunk le. Az alsó egyensúlyi helyzet stabil, a felső instabil. ω=gRcosα esetén γ=0, A=A'=B.
Más szempontból nézve a következőket mondhatjuk. Ha adott szögsebesség mellett a karika síkjának függőlegessel bezárt szögét 90-ról indulva csökkentjük, akkor először egy stabil egyensúlyi helyzet van. Miután a B pont elérte a karika középpontjától h=Rcosβ=g/ω2 mélységben fekvő vízszintes síkot, a test kiválasztja a sík és a karika döféspontjai közül az egyiket, és a továbbiakban ezen helyezkedik el. α=0-nál visszakapjuk az egyszerűbb feladatból ismert eredményt. Ha h>R, akkor a test végig a B pontban marad.
 

 Györgyi Géza (Bp., Fazekas M. Gimn., III. o. t.)