Feladat: 1196. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Knébel István 
Füzet: 1974/november, 185 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arkhimédész törvénye, Párhuzamos erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/március: 1196. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy a rúd x hányada merül a vízbe. Az ábrán berajzoltuk a rúdra és a golyóra ható erőket (egy testnek tekintjük őket): G1=lAγfa a rúd, G2=4πr33γal a golyó súlya; F1=xlAγvíz a rúdra, F2=4πr33γvíz a golyóra ható felhajtóerő; F pedig az edény szélének támasztóereje. (A többi erő függőleges, így F is az.)

 

 

A forgatónyomatékok egyensúlya a támasztási pontra vonatkoztatva:
G1l2cosα+G2lcosα-F1l(1-x2)cosα-F2lcosα=0.
Ebből az egyenletből az α szög kiesik, az egyedüli ismeretlen x-re az egyenlet másodfokú. Megoldása
x=1±1-γfaγvíz-8πr33lA(γalγvíz-1).
A pozitív előjelet tartalmazó gyök egynél nagyobb, csak a másiknak van fizikai értelme:
x=0,66,
azaz a rúd 66%-a merül a víz alá. A kád peremét az F erő ellenereje nyomja, amelynek nagyságát az erők egyensúlyából számíthatjuk ki:
F=G1+G2-F1-F2=32pond.

Ha a rúd van alumíniumból és a golyó fából, egyenleteink továbbra is érvényben maradnak, csak a γfa és γal, mennyiségeket kell felcserélni egymással. (A valóságos helyzet természetesen megváltozik, a golyó nem lefelé lóg, hanem felfelé húzza a rúd végét, de az egyenletek nem változnak.) Ekkor azonban a fenti numerikus adatok mellett x kifejezésében a négyzetgyökjel alatt negatív szám áll, azaz ilyen egyensúly nem valósulhat meg. Tekintve, hogy ebben az esetben a golyó és a rúd együttes súlya nagyobb, mint a felhajtóerők összege, a két test teljesen a víz alá fog merülni. Esetleg olyan egyensúly képzelhető el, hogy a rúd egyik vége támaszkodik a kád alján, a golyó pedig kissé megemeli a másik végét. Ez az eset pontosan megfelel az eredeti elrendezésnek x=1 érték mellett, ezért a negatív diszkrimináns ezt a lehetőséget is kizárja. A rúd így vízszintesen fekszik a kád alján, a golyó a vége fölött lebeg.
 

  Knébel István (Bp., József A. Gimn., I. o. t.)