Feladat: 1193. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Vodicska Róbert 
Füzet: 1974/december, 232 - 234. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb fényinterferencia, Egyéb lencsék, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/február: 1193. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vizsgáljuk először a felső lencsedarab hatását. Ez úgy képez le, mint egy t' optikai tengelyű lencse része (1. ábra), azaz a t=f/2 tárgytávolságú tárgyat az

1/f=1/t+1/k
leképzési törvénynek megfelelően
k=-f(1)
képtávolságú virtuálís képbe viszi át.
 

 

1. ábra
 

A fényforrás távolsága a t' optikai tengelytől T=a, így a virtuális kép mérete (a ,,virtuális'' fényforrás távolsága a tengelytől):
K=2a,(2)
mivel a nagyítás N=K/T=|k/t|=2.
A felső lencsedarabon áthaladó legalsó fénysugár (az 1. ábrán az e egyenessel van jelölve) az ernyőt az eredeti elrendezés szimmetriatengelyétől r távolságra éri. Hasonló háromszögekből
r/d=a/f,azazr=ad/f.(3)

Az alsó lencsedarabbal együtt az elrendezés képalkotását a 2. ábra mutatja.
 

 

2. ábra
 

Az ernyőn a 2r átmérőjű darabon belül minden pontban találkozik két olyan sugár, amelyek közül az egyik a felső, a másik az alsó lencsén haladt keresztül. Ezek közt útkülönbség lehet, így interferenciakép alakul ki!
Az útkülönbség kiszámításához induljunk ki az (1) és (2) egyenletekből. A felső lencsedarabon átmenő fénysugarak úgy haladnak, mintha az ernyőtől d+f távolságra levő, a szimmetriatengely felett a magasságban elhelyezett fényforrásból törés nélkül jöttek volna. Hasonló az alsó lencsedarab hatása, csak ez a szimmetriatengely alá ,,helyezi'' a fényforrást.
Mivel mindkét fényforrás ugyanazt az izzót képezi le, együttes hatásukra a 2r átmérőjű darabon belül olyan interferenciakép alakul ki, mint amilyet az ernyőtől d+f távolságra elhelyezett, egymástól 2a távolságra levő, teljesen megegyező (mindig azonos fázisú hullámokat kibocsátó) fényforrások hoznának létre.
 

 

3. ábra
 

A 3. ábra alapján az ernyőre a szimmetriatengelytől x távolságra érkező sugarak közti útkülönbség:
Δs=s1-s2,(4)
ahol
s1=(d+f)2+(a+x)2d+f+(a+x)22(d+f),(5)s2=(d+f)2+(a-x)2d+f+(a-x)22(d+f).(6)
(Mivel x<r és ra, igaz, hogy xf. Így d+fa+x, illetve d+f|a-x|. Ezért alkalmazhattuk a 1+y1+(1/2)y közelítést, ami az y1 esetre érvényes.)
(5) és (6) alapján az útkülönbség
Δs=x2ad+f.(7)
Ha az izzó monokromatikus fényt sugároz (pl. nátriumgőz lámpa), akkor a maximumhelyek a tengelytől olyan xmax távolságra lesznek, melyre Δs=kλ, azaz
xmax=kλf+d2a,k=0,1,2,...(8)
A minimumhelyekre:
Δs=2k+12λ,(9)xmin=2k+12λf+d2a.


Monokromatikus fénynél sötét és világos interferenciacsíkokat látunk. A csíkok távolsága λ(f+d)/2a.
Fehér fénynél (mely különböző hullámhosszúságú sugarak keveréke) az elmondottak minden egyes λ hullámhosszú komponensre érvényesek; az ernyőn színes csíkok jelennek meg.
 

Megjegyzés. A szokásos fényforrások olyan hullámokat bocsátanak ki, amelyek fázisa igen rövid időn belül (10-8s) véletlenszerűen ugrik (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

Az olyan hullámvonulatok hosszának átlagát, melyen belül a fázis nem változik, koherenciahossznak nevezik (h1-2m).
Két különböző fényforrás létrehoz ugyan interferenciaképet, de ez minden fázisugrásnál megváltozik, így az interferenciát nem észleljük. A példában leírt elrendezéssel olyan interferenciakép állítható elő, amilyet két lámpa hozna létre, ha fázisuk mindig egyszerre ugorna. Még így is megszűnik az interferencia észlelhetősége, ha a fényutak különbsége nagyobb a koherenciahossznál, ekkor ugyanis már az egymás utáni, fázisukban véletlenszerűen különböző hullámdarabok interferálnak.
Esetünkben a 2r átmérőjű darabon belül olyan x távolságig lesz észlelhető interferencia, amelyre Δs<h, azaz x<hf+d2a.
 

 Vodicska Róbert (Esztergom, Vegyi Gépész Szk., II. o. t.) dolgozata alapján