Feladat: 1187. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Faragó Béla ,  Tantalics Béla 
Füzet: 1974/november, 180 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Folyadékhozam, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/február: 1187. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az esőcseppek sűrűsége mindenütt azonos, sétálás és futás közben adott úton testünk azonos térrészen halad át. Az ebben a térfogatban levő esőcseppek sebességünktől függetlenül homlokfelületünkre csapódnak. A függőleges felületeket érő eső mennyisége tehát csak az úttól függ.
Ezenkívül még a vízszintes felületeink (pl. fejünk teteje, vállunk) áznak meg. Mivel időegység alatt minden felületegységre ugyanannyi esőcsepp esik, a vízszintes felületeket érő eső mennyisége az időtől függ. Adott úton ez annál több esővizet jelent, minél kisebb a sebességünk.
Akkor ázunk meg tehát jobban adott úton, ha sétálunk. Ilyenkor a homlokfelületünket érő eső állandó, a vízszintes felületeinkre hulló eső a sebességgel fordítottan arányos.

 

  Faragó Béla (Csongrád, Batsányi J. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. A feladat feltételei szerinti esetben a megázást csökkenthetjük úgy, hogy a testünket előredöntjük. Optimális esetben elérhetjük, hogy csak a vízszintes felületeket éri eső. Ennek feltétele, hogy tgα=veső/v legyen, ahol veső az eső sebessége, v pedig a test haladási sebessége, α az előredőlés szöge.
 

  Tantalics Béla (Lenti, Gimn., II. o. t.)