Feladat: 1169. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Katus Gábor 
Füzet: 1974/május, 235 - 236. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgási indukció, Lenz-törvény, Örvényáram, Egyéb erőtörvény, Egyéb mágneses erőhatás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/november: 1169. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A mozgó mágnesrúd mágneses tere időben nem állandó. Ez a változó mágneses tér és a gyűrű saját áramának mágneses tere a gyűrűben feszültséget indukál, melynek nagysága:

Ut=dΦMdt+dΦGdt,(1)
ahol ΦM a mágnesrúd terének, ΦG a gyűrű árama által keltett mágneses térnek a fluxusa. (Az összeg második tagját általában önindukciós feszültségnek nevezik.) Az indukált áram nagyságát Ohm törvénye szerint az
Ui=IR(2)
egyenletből határozhatjuk meg, ha R a gyűrű ellenállása. Ha R elég nagy, akkor a keletkező áram kicsi lesz, és ezért annak mágneses terét a mágnesrúd tere mellett elhanyagolhatjuk. Ebben a közelítésben a gyűrű áramának nagyságát közvetlenül a mágnesrúd fluxusának időbeli változása szabja meg az
I=IRdΦMdt
összefüggés szerint. Az 1. ábrán sematikusan feltüntettük a mágneses fluxust, a gyűrű áramát és a mágnesrúdra ható erőt az idő függvényében.
 

 

1. ábra
 

A közeledő mágnesrúd által indukált áram tere taszítja a mágnesrudat. Abban a t0 pillanatban, amikor a rúd közepe átmegy a gyűrű síkján, a fluxus maximális, de időben állandó, ezért az áram és az erőhatás nulla. A távolodó mágnes terének fluxusa csökken, ami az előbbivel ellentétes irányú áramot hoz létre, és ennek mágneses tere vonzza a rudat.
Végeredményben a mágnesrúd gyorsulása a t0 időpont kivételével kisebb a nehézségi gyorsulásnál.
 

 Katus Gábor (Bp., Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., III. o, t.)
 
Megjegyzés. Alapvetően más a helyzet, ha a gyűrű ellenállása olyan kicsi, hogy az árama által keltett fluxust nem lehet elhanyagolni. Szélső esetben (szupravezető gyűrű) R=0, és a folyamatot leíró egyenlet (1) és (2) összevetéséből:
dΦMdt+dΦGdt=0,  tehát  ΦM+ΦG=const.
Látható, hogy a gyűrűben éppen olyan áram keletkezik, hogy annak fluxusa a mágnesrúd fluxusának változását kompenzálja. Az áram iránya végig változatlan, ezért a rudat a gyűrű egész idő alatt taszítja. A 2. ábrán látható a gyűrű árama és a mágnesrúdra ható erő az idő függvényében, ha feltesszük, hogy amikor a rúd a gyűrűtől távol van, akkor árama nulla. (A fluxust nem ábrázoltuk, mert ebben az esetben azonosan nulla.)
 

 

2. ábra
 

Tehát a mágnesrúd gyorsulása kezdetben kisebb, később nagyobb, mint a nehézségi gyorsulás.
Ez az utóbbi példa mutatja, hogy Lenz törvényének automatikus alkalmazása (,,a mágnesrúd gyorsulása kisebb g-nél, mert az indukált áram akadályozza az őt létrehozó hatást'') nem mindig ad helyes eredményt.
Érdemes megvizsgálni az energiaviszonyokat. Ha a gyűrű ellenállása nagy, akkor a nehézségi erő munkája részben joule hővé alakul, és a mágnesrúd számára elvész. Ha R=0, akkor az előbbi munkavégzés a gyűrű mágneses terének felépítésére fordítódik, és később a rúd ezt az energiát visszakapja.