Feladat: 1153. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gulyás Mihály ,  Holló Sándor 
Füzet: 1974/március, 135 - 136. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Olvadás, fagyás, Fázisdiagram, Túlhűtött folyadék, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/október: 1153. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a jég tömege M, a só tömege m. Feltesszük, hogy a folyamat a következőképpen megy végbe.
Egy külső behatással M1 tömegű jeget megolvasztunk, és a vízben feloldjuk a m tömegű sót. Így  100m/M1% töménységű oldatot kapunk. A folyamathoz (ha elhanyagoljuk a só oldódásakor felszabaduló energiát)

Q1=M1(80  cal/g)
hőre van szükségünk, mert a jég olvadáshője 80  cal/g. Az M1+m tömegű oldatot tC-kal 0C alá hűtjük úgy, hogy közben nem fagy meg. Ekkor (feltéve, hogy a sóoldat fajhője egyenlő a tiszta vízével)
Q2=(M1+m)(1cal/gC)t
hőt nyerünk. A maradék jeget lehűtve
Q3=(M-M1)(0,5cal/g  C)t
hőt kapunk.
A valóságban a folyamat zárt edényben zajlik le, bizonyára sokkal bonyolultabb módon, több lépésben. Ha azonban kikötjük, hogy a külső beavatkozás közben felvett és leadott hők kiegyenlítsék egymást, akkor a fent leírt módszerrel kapott és a valódi végállapot meg fog egyezni. Írjuk föl a Q1=Q2+Q3 feltételt:
M180=(M1+m)1t+(M-M1)0,5t.
Másrészt a t értékét az oldat töménysége szabja meg:
t=100m/M1.
A két egyenletben M1 és t az ismeretlen. Behelyettesítés után t-re másodfokú egyenletet kapunk, melynek pozitív gyöke számadatainkkal:
t4,8C.
Ebben az állapotban az edényben kb. 7,94 kg jég és 0,26 kg víz van, és a közös hőmérséklet -4,8C. Ha a másodfokú egyenlet negatív gyökét választottuk volna ez annak felel meg, hogy végeredményben nem lehűlés, hanem felmelegedés történik), akkor a víz tömegére negatív szám adódott volna.
 

 Holló Sándor (Eger, Gárdonyi G. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A megoldók többsége úgy számolt, mintha az összes jég megolvadt volna. Ez nyilván hibás, mert ilyen mennyiségű jég megolvasztásához a híg oldat lehűlésekor felszabaduló energia nem elegendő.
2. Kérdéses lehet, hogy a jég olvadása és a só oldódása megindul-e, és ha megindult, akkor a keletkezett tömény oldat valóban egész addig olvasztja-e a jeget, amíg a töménység további csökkenésének a hőmérséklet csökkenése határt nem szab. Az egzakt válasz nem magától értetődő, és mélyebb termodinamikai ismereteket igényel (az entrópia-függvény maximumát kell keresni, figyelembe véve a keveredési entrópiát). Várhatjuk azonban, hogy a szélső állapotot a rendszer erősen megközelíti, hiszen ezen az elven működnek a különböző hűtőkeverékek.
3. A megoldásban közöltnél valamivel pontosabb eredményt kaphatunk, ha a képzeletbeli folyamat során nem sóoldatot, hanem külön a tiszta vizet, és külön a kristályos sót hűtjük le. A túlhűtött víz fajhője joggal tekinthető 1 cal/g-nak, és a só fajhőjének ismeretében most már csak az oldódáshőt kell elhanyagolni. Végeredményben t-5,07C értéket kapunk. A kis korrekció azért nem érdekes, mert az oldádáshő nagyobb változást okozhat.
 

Gulyás Mihály (Orosháza, Táncsics M. Gimn., II. o. t.)