A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Legyen a jég tömege , a só tömege . Feltesszük, hogy a folyamat a következőképpen megy végbe. Egy külső behatással tömegű jeget megolvasztunk, és a vízben feloldjuk a tömegű sót. Így töménységű oldatot kapunk. A folyamathoz (ha elhanyagoljuk a só oldódásakor felszabaduló energiát) hőre van szükségünk, mert a jég olvadáshője . Az tömegű oldatot -kal alá hűtjük úgy, hogy közben nem fagy meg. Ekkor (feltéve, hogy a sóoldat fajhője egyenlő a tiszta vízével) hőt nyerünk. A maradék jeget lehűtve | | hőt kapunk. A valóságban a folyamat zárt edényben zajlik le, bizonyára sokkal bonyolultabb módon, több lépésben. Ha azonban kikötjük, hogy a külső beavatkozás közben felvett és leadott hők kiegyenlítsék egymást, akkor a fent leírt módszerrel kapott és a valódi végállapot meg fog egyezni. Írjuk föl a feltételt: | | Másrészt a értékét az oldat töménysége szabja meg: A két egyenletben és az ismeretlen. Behelyettesítés után -re másodfokú egyenletet kapunk, melynek pozitív gyöke számadatainkkal: Ebben az állapotban az edényben kb. kg jég és kg víz van, és a közös hőmérséklet . Ha a másodfokú egyenlet negatív gyökét választottuk volna ez annak felel meg, hogy végeredményben nem lehűlés, hanem felmelegedés történik), akkor a víz tömegére negatív szám adódott volna. Holló Sándor (Eger, Gárdonyi G. Gimn., II. o. t.) Megjegyzések. 1. A megoldók többsége úgy számolt, mintha az összes jég megolvadt volna. Ez nyilván hibás, mert ilyen mennyiségű jég megolvasztásához a híg oldat lehűlésekor felszabaduló energia nem elegendő. 2. Kérdéses lehet, hogy a jég olvadása és a só oldódása megindul-e, és ha megindult, akkor a keletkezett tömény oldat valóban egész addig olvasztja-e a jeget, amíg a töménység további csökkenésének a hőmérséklet csökkenése határt nem szab. Az egzakt válasz nem magától értetődő, és mélyebb termodinamikai ismereteket igényel (az entrópia-függvény maximumát kell keresni, figyelembe véve a keveredési entrópiát). Várhatjuk azonban, hogy a szélső állapotot a rendszer erősen megközelíti, hiszen ezen az elven működnek a különböző hűtőkeverékek. 3. A megoldásban közöltnél valamivel pontosabb eredményt kaphatunk, ha a képzeletbeli folyamat során nem sóoldatot, hanem külön a tiszta vizet, és külön a kristályos sót hűtjük le. A túlhűtött víz fajhője joggal tekinthető cal/g-nak, és a só fajhőjének ismeretében most már csak az oldódáshőt kell elhanyagolni. Végeredményben értéket kapunk. A kis korrekció azért nem érdekes, mert az oldádáshő nagyobb változást okozhat. Gulyás Mihály (Orosháza, Táncsics M. Gimn., II. o. t.)
|