Feladat: 1149. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Jantner István 
Füzet: 1974/február, 93 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb váltóáramú áramkörök, Áram hőhatása (Joule-hő), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/szeptember: 1149. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hálózat középső ellenállása, ill. kondenzátora rövidre van zárva, így a kondenzátor nem töltődik fel, az ellenálláson nem folyik áram, és ennek megfelelően hő sem fejlődik rajta.

 

 

Ha az A-B pontokra egyenfeszültséget kapcsolunk, a kondenzátorok lemezei felé és az ellenállásokon áram indul meg. A kondenzátorok feltöltődnek. A feltöltődés után áram csak az ellenállásokon folyik. A csomóponti törvényből következik, hogy a bal oldali két egyenlő nagyságú ellenálláson külön‐külön fele akkora áram folyik, mint a jobb oldalin. Így a rajtuk eső feszültség is fele akkora. A kondenzátorok ugyanakkora feszültségre vannak feltöltve, mint a velük párhuzamosan kapcsolt ellenálláson eső feszültség.
Ha az A-B pontról az egyenfeszültséget lekapcsoljuk, megkezdődik a kondenzátorok kisülése a velük párhuzamosan kapcsolt ellenállásokon keresztül. A kondenzátorokban eddig tárolt elektrosztatikus energia az ellenállásokon hővé alakul.
Ha a kikapcsolás előtt a jobb oldali ellenálláson U feszültség esett, akkor a fentiek szerint a bal oldali ellenállásokon a feszültségesés U/2. A jobb oldali kondenzátorok U-feszültségre voltak töltve, s így energiájuk egyenként
W=(1/2)CU2
volt. Mindkét kondenzátor a jobb oldali ellenálláson át sült ki, így ezen az ellenálláson
2W=CU2(1)
energia alakult hővé. A bal oldali kondenzátor U/2 feszültségre volt feltöltve, energiája
W'=12C(U2)2=CU28.
Ennek az energiának az egyik fele az egyik, másik fele a másik ellenálláson alakult hővé. Tehát a bal oldali ellenállásokon egyenként
W'/2=CU2/16(2)
energiával egyenértékű hő szabadult föl az egyenfeszültség kikapcsolása után, ami a jobb oldali ellenálláson termelődött (1) hőmennyiségnél 16-szor kisebb.
Az ellenállásokon fölszabaduló hőmennyiségek arányának kiszámításához nem használtuk R és C értékeit. Ez azért volt lehetséges, mert minden ellenállást, illetve kondenzátort azonos értékűnek választottunk.
 

 Jantner István (Szekszárd, Rózsa F. Szakközépisk., IV. o. t.)