Feladat: 1135. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Surján Péter 
Füzet: 1974/január, 37 - 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nyújtás, összenyomás, Biológiával kapcsolatos feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/május: 1135. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A szervezet vérkeringésében a szívnek fizikai szempontból az a feladata, hogy összehúzódása (ill. elernyedése) révén az erekbe vért pumpáljon. Két egyenlő térfogatú szív közül az tekinthető gazdaságosabbnak, amelynek egységnyi térfogatváltozásához a szívizmok kisebb rugalmassági energiabefektetése szükséges. Az első esetben modellezzük a szívet egy r sugarú és h magasságú hengerrel, a második esetben pedig egy R sugarú gömbbel. Mindkét esetben E rugalmassági modulusúnak és d(r,R) vastagságúnak tekintjük a szívfalat. A két szívtérfogat legyen egyenlő.

 

 

r2πh=(4/3)R3π.(1)
Ha a henger sugara Δr-rel megváltozik, akkor ΔVh=2rπhΔr térfogatváltozás lép fel, a gömbnél pedig a ΔR sugárváltozás ΔVg=4R2πΔR térfogatváltozást eredményez. A fentiek értelmében legyen
ΔVh=ΔVg,azaz2rπhΔr=4R2πΔR.(2)


Számítsuk ki, hogy ezekhez az egyenlő térfogatváltozásokhoz mennyi rugalmassági energia szükséges. Ismeretes, hogy egy E rugalmasságú modulusú, hosszúkás rúd a relatív hosszváltozásához W=(1/2)Eε2 energia szükséges térfogategységenként. Alkalmazzuk ezt az esetet közelítésként a kétféle szívre.
A henger alakú szíven végzett deformációs munka:
Wh=2rπhd(1/2)Eεh2=rπhdE(Δr/r)2.(3)
A gömb alakú szív deformációs munkája:
Wg=4R2πd(1/2)Eεg2=2R2πdE(ΔR/R)2.(4)
Fejezzük ki a két munka arányát:
WgWh=2R2(ΔRR)2rh(Δrr)2=2rh(ΔRΔr)2.(5)
Fejezzük ki (2)-ből a ΔR/Δr hányadost, valamint (1)-ből a R sugarat, és helyettesítsük be ezeket az (5) egyenletbe! Rendezés után a deformációs munkák hányadosára ezt kapjuk:
WgWh=23(4r3h)1/3.(6)
Ugyanazon térfogatváltozáshoz a gömb alakú szívnél akkor kell kisebb deformációs munkavégzés, ha Wg<Wh, azaz
23(4r3h)1/3<1.(7)
Ez a
h>(16/27)r(8)
feltétel teljesülését igényli. Mivel ez a kikötés reális mérlegelés esetén általában mindig teljesül, ezért a gömb alakú szív ,,gazdaságosabbnak'' tekinthető, mint egy erősen hengerszerű.
b) Ha a szívben sugárirányú rostok találhatók, akkor a szív az összehúzódás szempontjából olyan gömbbel modellezhető, amelyben a középpontból kiinduló gumiszálak a felülethez tapadnak. Legyen a gömb sugara R, az egységnyi felülethez tapadó szálak száma n, a szálak keresztmetszete q, Young modulusa E. A Δr1/R relatív sugárváltozás
W1=n4R2πqR(1/2)E(Δr1/R)2=2RπnqE(Δr1)2(9)
alakváltozási munka révén jön létre, és ez a gömb belsejében
Δp1=nqσ=nqEΔr1/R(10)
nyomásnövekedést eredményez.
Ha az összehúzó izomrostok a felületen helyezkednek el, akkor modellül egy gumi ballon szolgál. Válasszuk ki a felület egy aa négyzet alakú darabját. Mindegyik oldalra érintőlegesen
F=adEΔr2/R(11)
erő hat, ahol Δr2 a deformáció hatására bekövetkező sugárváltozás. Ha Δφ-ve1 jelöljük a középponti szöget, akkor a így fejezhető ki:
a=(R-Δr2)Δφ.(12)
A Δp2 nyomáskülönbséget a felületi erők hozzák létre:
Δp2a2=4Fsin(Δφ/2).
Kis Δφ esetén a szög szinusza a szög radiánban vett értékével közelíthető:
Δp2=(2F/a2)Δφ.(13)
Helyettesítsük (13)-ba (11)-et és (12)-t! Rendezés után, valamint az RΔr2 feltétel figyelembevételével
Δp2=2EdR2Δr2(14)
adódik. A Δr2 sugárváltozáshoz
W2=4R2πd(1/2)E(Δr2R)2=2Eπd(Δr2)2(15)
alakváltozási munka tartozik.
A két eset közül az a kedvezőbb, amelyiknél ugyanolyan hatásos térfogatváltozás és a létesített nyomáskülönbségek egyenlősége mellett kisebb a deformációs munka:
Δp1=Δp2,nqEΔr1R=2EdR2Δr2.


Innen
d=nRq2Δr1Δr2.(16)
d most kapott értékét írjuk be (15)-be:
W2=EπnRq(Δr1)(Δr2).(17)
Képezzük a két munkavégzés hányadosát:
W1/W2=2(Δr1/Δr2).
Ez az arány általában nagyobb egynél, ugyanis az első esetben nagyobb sugárváltozás hozza létre ugyanazt a hatásos térfogatváltozást, mint ami Δr2-höz tartozik, mivel az első esetben az izomrostok a gömb belsejében vannak. Tehát a felületi izomrostok kialakulása a hatásos térfogat növekedését és ezáltal a ,,gazdaságosabb'' üzemelést jelenti.
 

Surján Péter dolgozata alapján