Feladat: 1122. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Biczók László 
Füzet: 1973/november, 182 - 184. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Úszás-stabilitás, Tapadó súrlódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/március: 1122. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az üvegcső megfordításakor a homok a homokóra felső részében helyezkedik el. Az óra súlypontja szintén a felső részben van. A metacentrum (az egész test víz alatt van) egybeesik a felhajtóerő támadáspontjával, a geometriai középpontban van. Mivel a metacentrum a súlypont alatt van, a homokóra egyensúlyi helyzete instabil, a súlyerő és a felhajtóerő forgatónyomatékainak különbsége elforgatja a homokórát. Ezt a forgatónyomatékot a homokóra és az üvegcső érintkezési pontjainál fellépő nyomóerők egyenlítik ki. A nyomóerők következtében fellépő súrlódási erők (amelyek természetesen a nyomatéki egyensúlyhoz is hozzájárulnak) megakadályozzák az elmozdulást. A homok egyenletesen lefolyik az alsó részbe, közben a súlypont közeledik a metacentrumhoz. A nyomóerők a nyomatéki egyenletnek megfelelően csökkennek, és mivel a súrlódási erő nem lehet nagyobb a nyomóerő súrlódási együtthatószorosánál, még mielőtt a súlypont eléri a metacentrumot, a homokóra elindul felfelé.

 

Biczók László (Szeged, Radnóti M. Gimn., III. o. t.)

 

Megjegyzések. 1. A feladatmegoldók többsége sikerrel készítette el az eszközt, amely csak akkor működik, ha a felhajtóerő és a súlyerő különbsége elég kicsi. A különbséget legegyszerűbben a homokóra közepére csavart fémdróttal lehet a megfelelő értékre beállítani. (Az OFOTÉRT boltokban 7 Ft-ért a célnak ideálisan megfelelő homokóra kapható.) Több megoldó kísérletileg is ellenőrizte a gondolatmenetet: ha a súlypontot mesterségesen a metacentrum alá visszük úgy, hogy a drótot nem középre, hanem az alsó hengerre tekerjük rá, a homokóra rögtön elindul felfelé várakozás nélkül.
2. A megoldók közöl senki sem utalt arra, hogy ha a homokóra átlagos sűrűsége nem kisebb, hanem egy kicsit nagyobb, mint a vízé, a szerkezet hasonlóan működik. Ilyenkor a homokóra fent várakozik, és egyensúlyi helyzete lent van.
3. A megoldásban közölt gondolatmenetet számolással is követhetjük. Vezessük be a következő jelöléseket. A homokóra súlya G, a felhajtóerő F. A nyomóerők jele legyen N1 és N2, a súrlódási erőké S1 és S2. Legyen a homokóra magassága l, a függőlegessel bezárt szöge α, a súlypont és a geometriai középpont távolsága x.
 

 

Az erők és a középpontra vonatkoztatott forgatónyomatékok egyensúlyának egyenletei:
S1+S2+G-F=0,N1-N2=0,
N1(l/2)cosα+N2(l/2)cosα+S2(l/2)sinα-S1(l/2)sinα-Gxsinα=0.

Ha a homokóra a súrlódási erők miatt nyugalomban marad, az S1μN1 és S2μN2 egyenlőtlenségek érvényesek. Határesetben, amikor éppen elindul fölfelé, az
S1=μN1,S2=μN2
egyenletek segítségével kiszámíthatjuk az ötismeretlenes egyenletrendszerből x értékét:
x=l2μF-GGtgα.

Ha a súlypont és a középpont távolsága elérte az x értéket, a homokóra elindul felfelé. Most kiszámítjuk, hogy mennyi idő szükséges ehhez a fordítás után. Legyen a homok súlya G1, az üveg és a nehezék együttes súlya G0(G=G0+G1).Ahomokegyensúlyiesetbendmagasságúhengertképez.HaahomokóralecsurgásiidejeT, t (<T)idővelazindulásutánazalsóhengerbendt/TmagasságúésG1t/Tsúlyú,afelsőbend(1-t/T)magasságúésG1(1-t/T)súlyúhomokvan.Azalsóhomoksúlypontjaahomokóraközepétőll/2-(1/2) dt/Ttávolságra,afelsőé(1/2)d(1-t/T)távolságravan.Ígyazxtávolságotaz
12d(1-tT)G1(1-tT)-(l2-12dtT)G1tT=x(G0+G1)
nyomatékiegyenletbőlkaphatjukmeg.Innen
t=T(2d+l)-(2d+l)2-8d(d-2xG/G1)4d.

(Amásodfokúegyenletmásikgyökébőlt>Tadódna,ígyazfizikailagnemmegoldás.)xértékétbehelyettesítve,azindulásideje
t=T(2d+l)-(2d+l)2-8d2+8ldF-GμG1tgα4d.

Eredményünktermészetesencsakhozzávetőleges,ugyaniselhanyagoltukasúlypontmeghatározásánálazt,hogya,,homokhengerek''alap-ésfedőlapjanemsík.
4.Ahibásdolgozatoknagyrészeahomokórasúlycsökkenésével,illetveimpulzustétellelmagyaráztaajelenséget.Ahomokórasúlyacsakabbanazesetbencsökkenhet,hasúlypontjagyorsullefelé,ezpedigcsakazelsőpillanatbanteljesül,későbbmárasúlypontegyenletessebességgelmozog.