Feladat: 1108. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tömböl Tamás 
Füzet: 1973/október, 92 - 93. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmatlan ütközések, Impulzusváltozás törvénye (Pontrendszer impulzusa), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/február: 1108. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A láda a lejtőn gsinα gyorsulással mozog, ezért t idő alatt v1=gtsinα sebességre tesz szert. Ugyanennyi idő alatt a szabadeséssel mozgó zsák v2=gt sebességre gyorsul fel (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Az ütközés rugalmatlan, ezért a testek mechanikai energiájának összege nem marad állandó. Nézzük meg, alkalmazhatjuk-e az ütközéseknél gyakran felhasznált másik összefüggést: a mozgásmennyiség (más szóval impulzus) megmaradási tételét.
Ha két test összeütközik, akkor köztük belső erők lépnek fel (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ezek az erők a III. Newton axióma értelmében nem változtatják meg a rendszer teljes mozgásmennyiségét, hiszen azonos nagyságú, de ellentétes irányú erőkről van szó. Ezt szoktuk felhasználni rugalmas és rugalmatlan ütközéseknél egyaránt.
Vigyáznunk kell azonban, ha az ütközés Δt ideje alatt a belső erőkön kívül valamilyen Fk külső erő is hat. Ilyenkor a rendszer teljes impulzusa nem marad állandó, hanem
ΔI=FkΔt(1)
értékkel megváltozik. A fenti egyenlet egy vektorösszefüggés, amely általában több skalár-egyenlettel egyenértékű. Például a 2. ábrán látható koordinátarendszert használva külön felírhatjuk az (1) egyenlet x és y összetevőjére a mozgásmennyiség megváltozását az erőlökéssel kifejezve:
ΔIx=0,(2)ΔIy=FkyΔt.(3)
Amennyiben a külső erőnek csak az irányát ismerjük, de nagyságát nem, úgy a (3) egyenlettel nem tudunk mit kezdeni. A (2) egyenletből azonban megtudjuk, hogy a külső erőre merőleges irányú mozgásmennyiség az ütközés során nem változik.
Visszatérve az eredeti feladathoz, megállapíthatjuk, hogy súrlódásmentes esetben (ilyenkor a lejtő által a ládára gyakorolt "külső'' erő biztosan merőleges a lejtőre) a láda és a zsák összes mozgásmennyiségének lejtőirányú vetülete állandó. Ha u-val jelöljük a láda és a zsák közös sebességét az ütközés után, akkor felírhatjuk, hogy
mv1+mv2sinα=2mu.
Behelyettesítve v1 és v2 korábban kiszámított értékét
u=gtsinα
adódik, ami éppen v1-gyel egyezik meg. Azt kaptuk tehát, hogy a láda sebessége az ütközés során nem változik meg.
Ugyanezt az eredményt kapjuk, ha a láda és a zsák tömege különböző.
A számításban lényegesen kihasználtuk, hogy a súrlódás elhanyagolható, továbbá, hogy az ütközés előtt a láda és a zsák azonos ideig mozgott.
 

 Tömböl Tamás (Pápa, Türr I. Gimn., III. o. t.) dolgozata alapján