Feladat: 1104. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bari Ferenc ,  Kawka László ,  Tóth Károly 
Füzet: 1973/október, 89 - 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ingamozgás, Mozgási indukció, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/január: 1104. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Egészítsük ki az ingát zárt vezető keretté pl. az 1. ábrán látható módon.

 

 

1. ábra
 

Ekkor csak az inga metsz indukcióvonalakat a lengés során, tehát a két végpontja között indukált feszültség megegyezik a vezető keretben indukált feszültséggel.
A keret felületén átmenő fluxus
Φ=BA=B(l2/2)φ=B(l2/2)φ0sinωt.
ahol φ=φ0sinωt az inga nyugalmi helyzetből való kitérésének szöge, ω=g/l az inga lengésének körfrekvenciája. A vezető keretben és így az inga szárában indukált feszültség
U=dΦdt=Bl22φ0ωcosωt=Bl2glφ0cosglt.
 

 Bari Ferenc (Csongrád, Batsányi J. Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Mágneses térben mozgó vezetőben feszültség indukálódik, melynek nagysága (ha B, v és a vezető egymásra merőleges)
U=Blv.
Ennek alapján az inga egy dx hosszúságú darabjában (2. ábra)
 

 

2. ábra
 

Bvxdx=B(v/l)xdx
feszültség indukálódik. (vx a felfüggesztéstől x távolságra levő pontnak, v az inga alsó pontjának sebessége.) Mivel az inga rezgőmozgást végez, kis kitérésekre v=lωφ0cosωt. Ezek felhasználásával az inga két végpontja között indukált feszültség
U=0lB(v/l)xdx=Bvl/2=(Bl2/2)ωφ0cosωt.
 

 Tóth Károly (Bp., Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. A megoldásnál elhanyagoltuk az ingában lejátszódó elektromos folyamatnak az inga mozgására gyakorolt hatását. Az indukált feszültség hatására a vezetőben levő szabad elektronok olyan irányban mozdulnak el, hogy elektromos terük az indukált térrel ellentétes legyen. Így az indukált feszültség változásával az ingában elektronok vándorolnak ‐ a vezetőben áram folyik. Erre az áramra hat a Lorentz erő, mégpedig Lenz törvénye értelmében olyan irányban, hogy akadályozza az inga mozgását, tehát növeli az inga lengésidejét. Közelítésünk annál jobb, minél nagyobb a fonál végén levő tömeg, mert a lengésidő a fonál végén levő tömegtől független, és a visszatérítő erő arányos a tömeggel, a Lorentz erőből származó járulék azonban konstans, így a tömeg növelésével egyre inkább elhanyagolható. Továbbá az inga anyagának van ellenállása, a vezetőben folyó áram ezen Joule hőt termel, ami az inga mechanikai energia veszteségét, vagyis lengésének csillapodását eredményezi.
 

 Kawka László (Bp., Radnóti M. Gyak. Gimn., IV. o. t.).