Feladat: 1094. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Mihály László 
Füzet: 1973/május, 228 - 231. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb rögzített tengely körüli forgás, Párhuzamos erők eredője, Centrifugális erő, Tapadó súrlódás, Súrlódási határszög, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/december: 1094. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Válasszunk forgó koordináta-rendszert, melyben a rúd nyugszik és rajzoljuk fel a rúdra ható erőket, figyelembe véve, hogy az 1014. feladat megoldása szerint a rúd egyes pontjaira ható centrifugális erők hatása két, a rúd végeitől l/3 távolságban támadó Fc=(m/2)(R/2)(2πn)2 nagyságú erővel helyettesíthető (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Az egyensúly feltétele az erőkre:
N1-N2=0,(1)S1+S2-mg=0,(2)


és a forgatónyomatékra:
(N1+N2)lsinα-2Fc(2/3)lsinα+(S1-S2)lcosα=0,(3)
ahol α a rúd vízszintessel bezárt szöge.
Tudjuk, hogy a súrlódási erő abszolút értéke nem lehet nagyobb a nyomóerő és a súrlódási tényező szorzatánál:
-μN1S1μN1,(4)-μN2S2μN2,(5)


Kérdés, hogy milyen μ érték mellett teljesülnek az egyenletek és a feltételek.
Az (1) egyenlet felhasználásával és az N1=N2=N jelöléssel a (2) és (3) egyenletekből a következő képleteket kapjuk :
S1=-Ntgα+(mg/2+Fc(2/3)tgα),(6)S2=Ntgα+(mg/2-Fc(2/3)tgα).(7)


Ábrázoljuk S1-et és S2-t mint N függvényét, és grafikonon tüntessük fel az S1=±μN,S2=±μN egyeneseket is !
Ha
(mg/2)>Fc(2/3)tgα,(8)
akkor a 2. ábrán látható görbéket kapjuk.
 

 

2. ábra
 

A pontozott vonal felel meg annak az esetnek, amikor μ<tgα szaggatott vonalat μ>tgα esetén kapjuk. A (4), (5) feltétel teljesül, ha a (6), (7) függvények görbéje a feltételeket ábrázoló szögtartományon belül halad.
Látható, hogy az első esetben N lehetséges pozitív értékei között nincs olyan, amelynél az (5) feltétel teljesülne. (S2 görbéje sohasem kerül a szögtartományon belülre.) Ha viszont μ>tgα, akkor lehetséges egyensúlyi helyzet, mert elég nagy nyomóerőkre mindkét függvény képe a szögtartomány belsejében van.
Érdekesebb a helyzet, ha
mg/2<Fc(2/3)tgα,(9)
mert ekkor S2 az N=0-nál negatív érték (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Itt a következő lehetőségek vannak.
Ha μtgα, akkor biztos van olyan N, melynél a (4), (5) feltételek együtt teljesülnek (szaggatott vonal).
Ha μ<tgα, akkor bizonyos esetekben még mindig lehetséges egyensúlyi helyzet (pontozott vonal), de nincsen mindig egyensúly. Az S1 függvényből az N>A, az S2 függvényből az N<B feltételt kapjuk, és ha B>A, akkor van olyan N, amely mindkét kikötést teljesíti. Pl. nagyon kicsi μ értékeknél nem ez a helyzet (B'<A', pont-vonallal ábrázolva), és nem lehetséges egyensúly. Határesetben A=B és figyelembe véve, hogy a metszéspontok koordinátája
A=mg/2+Fc(2/3)tgαμ+tgα,(10)B=mg/2-Fc(2/3)tgαμ-tgα,(11)
kapjuk, hogy
μ=(mg/Fc)(3/4).(12)
Végeredményben a
μtgα,(13)μ(mg/Fc)(3/4)(14)


feltételek egyikének teljesítésekor lehet a rúd nyugalomban. Mivel azonban a fenti számítás (9) alapján csak tgα(mg/Fc)(3/4) esetén érvényes, nyilvánvaló, hogy (13) teljesülésekor (14) is igaz, és a két feltétel valójában egy. Figyelembe véve a centripetális erő értékét :
μ(3/4)g/(π2n2R).(15)

Vizsgáljuk meg az eredmény fizikai jelentését !
μ>tgα azt jelenti, hogy a rúd a forgási sebességtől függetlenül beleszorul a hengerbe. Lehetséges, hogy a geometriai viszonyok ezt nem engedik meg, azonban ha a szögsebesség elég nagy, és teljesül a (9) feltétel:
Fc>(3/4)mgctgα,azazn>(3/4)(g/R)ctgα,(16)
akkor még így is lehetséges stabil helyzet a (15)-ben megszabott súrlódási tényező esetén.
Megkérdezhetjük, hogy adott súrlódási tényező mellett mekkora erő nyomja a henger falát, és mekkorák a súrlódási erők. Az esetek többségében erre a kérdésre nem tudunk pontos választ adni, aminek az a magyarázata, hogy a vizsgált szerkezet sztatikailag határozatlan, a három egyenletből álló (1), (2), (3) egyenletrendszer négyismeretlenes. (Sztatikailag határozatlan szerkezetek csak akkor számíthatók, ha a rugalmasságtan egyenleteit is figyelembe vesszük.) Módszereinkkel az erők egyértelmű meghatározása csak akkor lehetséges, ha teljesül a (9) feltétel és a (12) egyenlőség, vagyis ha az N nyomóerő maximális és minimális értéke egybeesik. (10)-ből vagy (11)-ből kapjuk, hogy N=(2/3)Fc, és (1), (2), (3) mellé ezt negyedik egyenletnek véve a megoldás:
S1=S2=mg/2,N=(2/3)Fc.
 

Megjegyzés. A megoldók többsége a számítás kiinduló pontjának ‐ alaptalan szimmetria meggondolásokból ‐ az S1=S2=mg/2 egyenletet tekintette. Láthatjuk, hogy ez csak egy nagyon speciális μ érték mellett teljesül, és bizonyos mértékig szerencse, hogy így is a helyes eredményt kapjuk.
A fenti hiba miatt senki sem vette észre, hogy μ>tgα esetén a rúd az álló hengerben is benne marad.