Feladat: 1068. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Besenyei Lajos ,  Gajári Mihály 
Füzet: 1973/február, 88 - 89. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csúszásmentes (tiszta) gördülés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1972/szeptember: 1068. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A korong haladó és forgó mozgást végez. A korong minden pontjának a haladó mozgásból adódó pillanatnyi sebessége v=2Rπn nagyságú és a síkkal párhuzamos. A forgásból adódó pillanatnyi sebességek különbözőek nemcsak irány, de nagyság szerint is. Legnagyobb a kerületi pontoké, ugyancsak v=2Rπn nagyságú és a ponthoz tartozó érintő irányába mutat.
Az 1. ábra egy adott kerületi pont (Pk) haladó és forgó mozgásából adódó sebességét és eredő sebességét tünteti fel.

 

1. ábra
 

A 2. ábráról, amely az α szöggel jellemzett helyzetű. kerületi pont sebességének szerkesztését mutatja, látható, hogy egy kerületi pont eredő sebességének abszolút értékére teljesül:
0|eredő sebesség|4Rπn.

 

2. ábra
 

Az eredő sebesség akkor 0, amikor a kerületi pont az S síkon van. (Ez közvetlenül is adódik abból a feltételből, hogy a korong csúszásmentesen gördül) De ekkor ez a kerületi pont a korong pillanatnyi forgástengelye (O1). Ebből viszont következik, hogy mindazok a pontok, melyeknek O1-től mért távolsága megegyezik az adott P pont r1 távolságával, P-vel azonos nagyságú pillanatnyi sebességgel mozognak. Ezek a pontok a 3. ábrán látható i1 köríven vannak, amelyet viszont kerületi pontok határolnak.
 

3. ábra
 

E kerületi pontok sebessége a 2. ábra alapján könnyen szerkeszthető, s így az adott P pont sebessége is.
Másrészt az O1 tengely körüli forgás szögsebessége ω1=vp/r1=v/R, és így vp=(r1/R)v a P pont sebességének nagysága és iránya az i1 ív P pontjához tartozó érintő iránya. Az adott P pont legnagyobb, ill. legkisebb sebességének szerkesztése is visszavezethető a megfelelő helyzetű kerületi pontok sebességének szerkesztésére.
 

4. ábra
 

Egy periódus alatt a P pont helye a korongon a 4. ábrán látható r2 sugarú körrel adható meg. Így sebességének legnagyobb, ill. legkisebb értékét az R+r2, ill. R-r2 sugarakkal O1 körül rajzolt körívek végpontjainak sebessége adja, ami szintén a 2. ábra segítségével szerkeszthető. A megszerkesztett sebességek nagysága:
vmax=ω(R+r2)=vR+r2Rvmin=ω(R-r2)=vR-r2R.

Gajári Mihály

Megjegyzés. Sok versenyző a feladat lényegi részéről, a sebességek megszerkesztéséről feledkezett meg. Többen csak ábrát rajzoltak, de nem végezték el a szerkesztést. Az adott P pont pillanatnyi sebességeinek értékei egy periódus alatt az 5. ábráról olvashatók le.
 

5. ábra