Feladat: 1002. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gungl István ,  Nagy László 
Füzet: 1972/március, 133 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: 1002. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Először két, szöget bezáró erőre bizonyítjuk a tételt (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Toljuk el a két erőt hatásvonala mentén úgy, hogy egy pontba essék a támadáspontjuk. Mivel ekkor az erő karja nem változik, ez megtehető. Vegyük fel koordinátarendszerünk origóját abban a pontban, amelyre a forgatónyomatékokat vonatkoztatjuk, a közös támadáspont pedig essék az x tengely (a, 0) pontjába. Ekkor F1 erő 0-ra vonatkozó forgatónyomatéka:
M1=k1F1=aF1sinα.
F2 nyomatéka:
M2=k2F2=aF2sinβ.
Ha α-t és β-t előjeles szögnek tekintjük, akkor az óramutató járásával ellentétes irányban forgató nyomaték pozitív, a másik irányban forgató negatív előjellel adódik.
A kapott képletekből azt is kiolvashatjuk, hogy egy ‐ az x-tengely valamely pontjában támadó erő (előjeles) forgatónyomatékát megkapjuk, ha a forgáspont és a támadáspont távolságát szorozzuk az erő y-irányú komponensével. Így az eredő erő forgatónyomatéka:
M=aFy=a(F1sinα+F2sinβ).

Ezek alapján valóban M=M1+M2.
b) Két párhuzamos erő esetén, ha az erők nem alkotnak erőpárt, az erőket hatásvonaluk mentén a 2. ábra szerinti helyzetbe toljuk, és rájuk merőleges S1 és S2=-S1 segéderőket adunk hozzájuk.
 
 
2. ábra
 

Ekkor először S1-et F1-gyel, ill. S2-t F2-vel adjuk össze, majd ezek eredőit, melyek F1-F2 miatt nem párhuzamosak. Mindhárom esetben szöget bezáró erőket adtunk össze, melyekre a tételt már bizonyítottuk, így a tétel most is igaz.
c) Ha F1=-F2, akkor a két erő erőpárt alkot, így egy erővel reprezentálható eredője nincs, a tétel állítása nem érvényes.
Kettőnél több erő esetén az erőket páronként összeadva igazoljuk a tételt, vigyázva arra, hogy soha ne válasszunk olyan két erőt, melyek erőpárt alkotnak. Könnyen belátható, hogy ez mindig megtehető, azt az esetet kivéve, amikor az erők eredője egy erőpár. Ebben a kivételes esetben az erőrendszernek nincs eredője, a tétel nem érvényes.
 

Nagy László (Debrecen, KLTE Gyak. Gimn., II. o. t.)

Gungl István (Szekszárd, Rózsa F. Műszaki Szki. II. o. t.)
dolgozata alapján
 

Megjegyzés. Sok dolgozat forgatónyomaték‐tétel néven a feladatban bizonyítandó állítást használta fel, vagy azzal ekvivalens állítást. Ezek a dolgozatok nem kaphattak pontot.