Feladat: 974. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gegus Gábor ,  Pataki Béla 
Füzet: 1971/december, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síktükör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/március: 974. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az α szöget bezáró tükrök között bárhol veszek fel egy tárgyat, annak képe az a tükörre szimmetrikusan keletkezik, s így a tárgypont és képe egyenlő távolságra van a tükör bármely pontjától, tehát OT¯=OK¯1. K1-et a másik tükörrel leképezve hasonlóan OK¯1=OK¯2, és bármely tükrözésre OK¯n=OK¯n+1, ahonnan OK¯n=OT¯. Ezek szerint egy pont képpontjai egy O középpontú, OT¯ sugarú körön helyezkednek el. Ugyanezen a körön, a tükrök szögfelezőjére szimmetrikusan helyezkednek el azok a képpontok, melyeknél először b tükör képezi le a tárgyat.

 

 

Vizsgáljuk most csak azokat a képeket, amelyek először a-ra való tükrözéssel keletkeznek. Mivel T a szögfelezőn van, TOB=TOA=α/2. A tükrözés miatt TOA=AOK1, innen TOK1=α, majd K1OB=BOK2, innen TOK2=2α. Általában az n-edik leképezésnél legyen TOKn-1=β. Tegyük fel például, hogy az a tükör képez le. Ekkor AOKn-1=β+α/2, a tükrözés miatt KnOA=Kn-1OA=β+α/2, és mivel KnOT=KnOA+α/2=β+α, tehát minden leképezésnél a középponti szög α-val nő, és így TOKn=nα.
Csak akkor látunk képet, ha a képpont irányából érkező fénysugár ténylegesen azon tükör irányából érkezik, amely utoljára leképezte. Mivel a tükrök felváltva képezik le a képpontokat, ez azt jelenti, hogy a páros és páratlan indexű pontok a szögfelező ugyanazon oldalán maradnak. (Nem elég kikötni, hogy mindig csak a tükör foncsorozott falára tükrözhetünk, mivel ez a feltétel nem zárja ki páratlan indexű kép létét a B'T'^ íven.) Az először ugyanazon tükörre tükrözött képek számára tehát nα180.
Ha nα<180, akkor az először a-ra tükrözve keletkező képek száma n'=[180/α] (azaz n'a180/α szám egész része, vagyis a legnagyobb egész szám, mely nem nagyobb 180/α-nál), ugyanannyi kép keletkezik először b-re tükrözve is, tehát összesen n=2[180/α] képet látunk.
Ha n'α=180, akkor az utolsó kép a szögfelezőn keletkezik. Ugyanitt keletkezik egy olyan kép is, melyet először b-re tükrözve kapunk, így ekkor a két kép egybeesése miatt csak n=(2180/α)-1 képet látunk. Speciális esetünkben α=60, ekkor n=5.
Mivel minden tükrözés megfordítja a jobb és bal oldalt, ezért a páratlan indexű képek olyan állásúak, ahogy tükörben látjuk magunkat, a páros indexűek az oda- és visszafordítások azonos száma miatt olyanok, ahogy mások látnak bennünket.
Mivel a szögfelezőn történő kép-összeesés csak jól meghatározott szögeknél következik be, ezért ezt a jelenséget használhatjuk a tükrök hajlásszögének beállítására. Be tudunk állítani minden 180/k=α hajlásszöget (k=1,2,3,...). A szög értékét a képek számából határozhatjuk meg, ha n képet látunk (n páratlan), akkor α=360n+1. (Ezek a szögek nem azonosak a csak körző és vonalzó felhasználásával szerkeszthető szögekkel. A beállításnak a fényszóródás és elnyelés a gyakorlatban határt szab.)
 

Gegus Gábor (Bp., Móricz Zs. Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. Megoldható a feladat annak elemzése alapján is, hogy mi a feltétele annak, hogy a tárgyról egy irányban kiinduló fénysugár ugyanoda érkezzen vissza. Visszaérkezik a fénysugár akkor, ha egy tükörre merőlegesen esik be (páratlan index), és ha a sugármenet a szögfelezőre szimmetrikus (páros index).
 

Pataki Béla (Bp., I. István Gimn., III. o. t. )