Feladat: 930. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Pataki Gábor ,  Tegze Miklós 
Füzet: 1971/március, 140 - 142. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erőrendszer eredője, Hidrosztatikai nyomás, Tömegpont egyensúlya, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/október: 930. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A pálca helyzetét jellemezzük középvonala felső végének és a h1 magasságú folyadék felszínének x távolságával. Feltesszük, hogy a folyadékszint a kis keresztmetszetű pálca mozgása során nem változik.
Az egyensúly feltétele, hogy a pálcára ható erők eredője 0 legyen. A furatra merőleges komponensekre ez a furat hatása miatt mindig teljesül.

 

 

A hossztengely irányában a véglapokat nyomó F1, illetve F2 erők, valamint a pálca súlyának hosszirányú F összetevője hat. Ezek egyenként:
F1=Axγ1,(1)F2=A(h2-h1+x+lsinα)γ2,(2)F=Al(sinα)γ,(3)
ha A a pálca keresztmetszete. A hosszirányba ható eredő erő:
Fe=F+F1-F2=A[x(γ1-γ2)-(h2-h1)γ2-l(sinα)(γ2-γ)](4)
(ez pozitív, ha az eredő a rúd tengelye mentén lefelé mutat).
Egyensúly esetén Fe=0; ez az
x0=(h2-h1)γ2+l(sinα)(γ2-γ)γ1-γ2(5)
összefüggéssel megadott helyen teljesülhet, ha a lyuk helyzete olyan, hogy a pálcának legalább egy kis darabja a lyukban marad. x0 természetesen csak a folyadékszintek különbségétől függ.
Az egyensúlyi helyzet stabilitásának vizsgálatához vezessük be új jellemzőnek az egyensúlyi helyzettől való u=x-x0 eltérést. Ekkor x=x0+u, ezt (4)-be helyettesítve
Fe=A(γ1-γ2)u(6)
Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy ha azon folyadék fajsúlya nagyobb, melybe a pálca felső vége nyúlik (γ1>γ2), akkor az egyensúly labilis, mert a bot kitérítésekor a fellépő erő a kitérést növelni igyekszik.
Ha γ2>γ1, akkor az egyensúly stabilis.
Esetünkben x0=15,33cm, az egyensúlyi helyzet labilis.
 

Kiegészítés: Ha az (5) összefüggés végeredményül negatív számot adna, akkor ez annak felelne meg, hogy a pálca vége kiemelkedik a vízből. Ekkor azonban (1) nem igaz, helyette
F'1=0,és ekkor(1')x'0=-(h2-h1)γ2+l(sinα)(γ2-γ1)γ2(5')
szolgáltatja az egyensúly helyét (amely mindig stabilis). A számadatok megfelelő választása mellett a bot akár az (5), akár az (5') helyen egyensúlyban lehet. (Esetünkben x'0=-12,3cm lenne, ez azonban a pálca rövidsége miatt nem jöhet létre.)
 

Tegze Miklós (Bp., Kölcsey F. Gimn., I. o. t. )

 

Megjegyzések. 1. A kitűzéskor az ábrán jelölt és a szövegben közölt magasságadatok nem voltak összhangban.
2. A (6) egyenlőség Newton II. törvényével együtt meghatározza a pálca mozgását. A tömeget és a gyorsulást megfelelő módon behelyettesítve és a végeredményt a harmonikus rezgőmozgás alapegyenletével összevetve kapjuk, hogy ha γ2>γ1, akkor a pálca az egyensúlyi helyzete körül
T=2πlgγ(γ2-γ1)sinα
periódusidővel rezgést fog végezni, amelynek amplitúdója a kitérítés nagyságától függ. Ez az eredmény a valóságot csak közelíti, mert nem vettük figyelembe a közegellenállást és a megmozgatott folyadék tömegét.