Feladat: 897. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Forgó Ignác ,  Gyimesi Ferenc ,  Hegyi György ,  Magyar András ,  Varga Zsuzsanna 
Füzet: 1970/december, 236 - 237. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb fénytörés, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/február: 897. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A beeső fénysugár és a beesési merőleges síkja mindig tartalmazza a gömb középpontját, ezért a gömböt r sugarú körlappal helyettesítve síkban vizsgálhatjuk a problémát.

 
 
1. ábra
 

Vegyük észre, hogy a POR és POQ háromszögek hasonlók, mert megegyezik a két oldal aránya és a közbezárt szög. Ebből következik, hogy az ORP egyenlő a beesési szöggel. Ugyanennek a háromszögnek a másik szöge, OPR adja a törési szöget. A szinusz tétel alapján:
sinORPsinOPR=OPOR=n.
Mivel a Snellius‐Descartes-törvény szerint pontosan ilyen összefüggés van a beesési és a törési szögek között, ezért n1 esetén (1. ábra) valóban helyes a fenti, eredetileg Weierstrasstól származó szerkesztés.
 
 
2. ábra
 

n<1 esetén (2. ábra) szintén felvehető az r1 és r2 sugarú kör (most r1<r<r2). Ekkor, ha a beeső fénysugár meghosszabbítása metszi az r1 sugarú kört, a távolabbi metszéspontot Q-val jelölve, az OQ egyenes megadja R-t, és a PR egyenesnek az r sugarú gömbbe eső része pedig a megtört sugár útját. A bizonyítás ugyanazon háromszögek hasonlóságán alapul, mint az n>1 esetben.
n1 esetén a szerkesztés mindig elvégezhető, n<1 esetén azonban csak akkor, ha a beeső fénysugár legalább érinti az r1 sugarú kört. Ennél nagyobb beesési szögek esetén teljes visszaverődés lép fel.
 

Forgó Ignác (Győr, Mayer L. Gimn., IV. o. t. )
 

Megjegyzés: n<1 esetén nyilvánvaló, hogy a P-hez közelebbi Q* pont nem felelhet meg, ugyanis ekkora törési szög 90-nál nagyobbnak adódik. Ennek ellenére a bizonyítást ekkor is el lehet végezni, és az adódik, hogy
sinOR*PsinOPR*=n.
Vagyis most is teljesülni látszik a Snellius‐Descartes-törvény. Ennek azonban pusztán matematikai oka van, mert a törési szög mellékszögének szinusza megegyezik magának a szögnek a szinuszával. Ezért a Snellius‐Descartes-törvény precíz megfogalmazásába be kell venni azt az egyébként magától értetődő feltételt, hogy mind a törési, mind pedig a beesési szög hegyesszög. Minthogy a Q* esetén a törési szög mellékszögét kapjuk, ez mindjárt rámutat azon megoldók állításának a tarthatatlanságára, akik szerint ez a második megoldás ,,a fénysugár visszavert részének az irányát'' adja, hiszen ez a ,,visszaverődési szög'', mivel éppen a valódi törési szöggel egyenlő, mindig nagyobb a beesési szögnél.