Feladat: 893. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Iglói Ferenc ,  Sebestyén Péter 
Füzet: 1970/november, 185 - 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1970/február: 893. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük azt a helyzetet, amikor a láda még éppen nem billen fel. Ekkor a teherautó rakfelületével csak hátsó éle mentén érintkezik, itt vízszintesen F, függőlegesen N erő hat rá. A láda súlypontjában hat mg súlyerő.

 

 

Ebben a helyzetben a láda tömegközéppontja vízszintesen a gyorsulással mozog, függőleges gyorsulás-komponense és tömegközéppont körüli szöggyorsulása 0, tehát
ma=F,mg-N=0,F(b/2)-N(c/2)=0.
Ezekből az egyenletekből az a gyorsulás, amikor a láda még éppen nem kezd el borulni, a=g(c/b).
Ha a láda már megbillent, akkor F erő karja nő, N karja csökken, tehát állandó a gyorsulás mellett a ládára ható forgatónyomatékok eredője nő, így a láda tovább billen és teljesen feldől.
Tehát annak feltétele, hogy a láda ne dőljön fel, ag(c/b).
 

Sebestyén Péter (Szeged, Ságvári E. Gyak. Gimn., II. o. t. )
 

Megjegyzés. Nagyon sok dolgozat ‐ a feladat szövegével ellentétben ‐ a teherautóhoz rögzített, tehát gyorsuló koordináta-rendszerben oldotta meg a feladatot. Ezek a megoldások csak 2 pontot kaptak.
A megoldók sok esetben csak azokat az erőket említették meg, melyekre a forgatónyomaték egyenlet felírásánál szükség volt. Ez helytelen, meggondolásaink során a testre ható összes erőt fel kell sorolni, azokat az erőket is, amelyek átmennek a forgatónyomaték vonatkoztatási pontján, tehát azokat is, melyeknek forgatónyomatéka 0.