Feladat: 865. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Iglói Ferenc ,  Kerekes János ,  Morvai István 
Füzet: 1970/május, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbkondenzátor, Egyéb kondenzátor-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/október: 865. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tegyük fel, hogy a k-adik hozzáérintés után qk, töltés van a C2 kapacitású gömbön. Mivel a párhuzamosan kapcsolt C1 és C2 gömbökön az össztöltés a kapacitások arányában oszlik el, ezért a (k+1)-edik hozzáérintés után C2 töltése:

qk+1=α(Q+qk),aholα=C2C1+C2.(1)
Mivel az első hozzáérintés előtt q0=0 volt a C2-n, azért az első hozzáérintés után az (1) rekurziós képlet alapján: q1=αQ, a második után q2=(α+α2)Q... stb. töltés lesz a C2 gömbön.
Ebből adódik a sejtés, hogy
qk=(α+α2+...+αk)Q=αk+1-αα-1Q(2)
a mértani sor összegzési szabályai szerint. Mivel láttuk, hogy k=1-re igaz az állítás, ezért a teljes indukciós bizonyítás elvégzéséhez azt kell még megmutatni, hogy a (2) explicit képlet k-ra való helyességéből következik a (k+1)-re való helyessége is. Ez valóban így van, mert (1) alapján
qk+1=α(Q+qk)=α(1+αk+1-αα-1)Q=αk+2-αα-1Q.
Ha nQ=qk, vagyis
n=αk+1-αα,
ahonnan
k=lg(α-1αn+1)lgα=lg(1-C1C2n)lg(C2C1+C2),(3)
akkor a [k]+1-edik hozzáérintés után a C2 kapacitású gömb töltése már biztosan nagyobb lesz nQ-nál. (Persze szerencsés esetben, ha k egész szám, akkor éppen k hozzáérintéssel érhető el a kívánt töltésmennyiség.)
A (2) képlet alapján látható, hogy bár minden lépésben növekszik egy kicsit (αkQ-val) a C2 töltése, mivel C2 feszültsége sohasem lehet nagyobb U=Q/C1-nél, ezért ez a növekedés nem haladhatja túl a gmax=UC2=QC2C1 értéket, vagyis n értéke nem lehet nagyobb C2/C1-nél. (Matematikailag jól jelzi ezt a tényt az is, hogy nC2/C1 esetén értelmetlenné válik a (3) képletbeli logaritmus függvény.) Az n minimumaként n=0-t vehetjük, vagyis az első összeérintés előtti állapotot, de jó megoldásnak tekintettük azokat is, ahol n=α=C2C1+C2 -t adtak meg.
 

Iglói Ferenc (Szeged, Radnóti M. Gimn., III. o. t.)