Feladat: 849. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bajmóczy Ervin ,  Bálványos Zoltán ,  Gyimesi Ferenc ,  Horváthy Péter ,  Maróti Péter 
Füzet: 1970/április, 182 - 183. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kirchhoff-törvények, Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/május: 849. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kapcsolás semmilyen szimmetriával nem rendelkezik, ezért csak a Kirchhoff-egyenletek felírása vezet eredményre. A hálózatot U feszültségű telepre kapcsolva meghatározhatjuk valamennyi ágban az áramerősséget. Ehhez azonban nagyszámú egyenletből álló lineáris egyenletrendszert kell megoldani. Végül azt kapjuk, hogy az egész hálózaton I=U1,4R áram folyik át, tehát az eredő ellenállás 1,4R.

 
 
1. ábra
 

Ha a kapcsolást 4 db ellenállás beiktatásával az 1. ábrán látható szimmetrikus hálózattá egészítjük ki, akkor az eredő ellenállás egyszerűbben is meghatározható. Általános szabály, hogy azonos poténciálon levő pontok összeköthetők, illetve a köztük levő ellenállás kiiktatható anélkül, hogy az áramkör ellenállása megváltozna. Jelen esetben az azonos betűvel jelzett pontok ekvipotenciálisak, tehát összeköthetők. Így a 2. ábrán látható kapcsoláshoz jutunk, ahol valamennyi ellenállás R/2 értékű.
 
 
2. ábra
 

A hálózatban négy helyen is megtalálható a 3. ábrán látható deltakapcsolás, így érdemes megkeresni a vele egyenértékű csillagkapcsolást.
 
 
3. ábra
 
 
 
4. ábra
 

Könnyen belátható, hogy ez a 4. ábrán szereplő kapcsolás, hiszen bármely két hasonló helyzetű pont között az ellenállás azonos a két kapcsolásban. A GIF, IJH, FDC és EBH pontok közé a helyettesítő csillagkapcsolást kötve eljutunk az 5. ábrán látható kapcsolásig.
 
 
5. ábra
 

A P és Q pontok ekvipotenciálisak, hiszen mindkettő felezi az S és T pontok közti feszültséget. Így a PQ ágat elhagyhatjuk és a 6. ábra szerinti kapcsolást kapjuk.
 
 
6. ábra
 

Az eredő ellenállás 2322R.
 

Megjegyzések. 1. Több megoldó ekvipotenciálianak tekintette pl. az A, H és K pontokat, amit semmi nem indokol.
2. Maróti Péter összeállította az eredeti aszimmetrikus kapcsolást és méréssel megkapta az 1,4R eredő ellenállást.
3. Bajmóczy Ervin közelítő aljásást javasolt, amely azonban csak durva becslésre alkalmas.