Feladat: 844. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ábrahám Zoltán ,  Soós Lajos ,  Zámolyi Ferenc 
Füzet: 1970/március, 135 - 137. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összetartó erők eredője, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/május: 844. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A merev rúd egyensúlyának az a feltétele, hogy a rá ható eredő erő és az eredő forgatónyomaték nulla legyen. Ez csak akkor teljesülhet, ha a G1, G2 és Q súlyerők G eredőjének és a K1, K2 kötélerőknek a hatásvonala egy pontban metszi egymást.
Ennek alapján a szerkesztéses megoldás könnyen adódik (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Először meghúzzuk a K1, K2 hatásvonalának metszéspontján átmenő függőlegest, erre illeszkedik G1, G2 és Q eredője, G. Megszerkesztjük G1 és G2 eredőjének az fQ=h(G1+G2) feltételt kielégítő h távolságát G-től. Ezután a h-val jellemzett hatásvonal ellenkező oldalára G1 és G2 már sokféleképpen vehető fel, csak a G1a1=G2a2 feltételt kell kielégíteni (s természetesen G1, G2-nek a rúdon kell maradnia). Ha Q=0 a szerkesztés egyszerűsödik.
A szerkesztésből látható, hogy β annál nagyobb, minél közelebb van G hatásvonala A-hoz. Ezért β akkor maximális, ha a G1, G2 súlyokat A-ba helyezzük. α értéke akkor nulla, ha s2+d2(s+l)2 és a rúd súlytalan (2. ábra). Ha s2+d2<(s+l)2, súlytalan rúd esetén a jobb oldali kötél a rúddal egy egyenesbe esik (3. ábra), s az így keletkezett háromszögből cosinus tétellel:
cos(90-α)=sinα=d2-l2-2ls2ds.
 
 

Súlyos rúd esetén (4. ábra) az eredő G erő nem kerülhet A-ba, s így a jobb oldali kötél a rúddal nem alkot egy egyenest. A maximális β-hoz tartozó α ekkor is kiszámítható, de nehezebben (lásd a II. megoldást).
 

Zámolyi Ferenc (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., II. o. t.)
 

II. megoldás. Felírjuk a merev rúd egyensúlyának feltételét kifejező egyenleteket (5. ábra):
K1sinα=K2sinβ,(1)K1cosα+K2cosβ=G,(2)Gxcosy-K2lcos(β+y)=0.(3)

 
 
5. ábra
 

Továbbá az ábráról
tgy=s(cosα-cosβ)d-s(sinα+sinβ).(4)
Az első két egyenletből
K2=Gctgαsinβ+cosβ,
ezt a harmadikba helyettesítve kapjuk:
x=l[1tgβctgα+1+cosβ-cosα(ctgα+ctgβ)(d/s-sinα-sinβ)].
Az így kapott támadáspont 2 oldalára az I. megoldásban kifejtett módon (tehát, hogy G1, G2, Q eredőjének hatásvonala a rudat A-tól a fenti x távolságra messe) lehet elhelyezni a súlyokat. Konkrét esetben elég α és β közül az egyiket megadni, mert fennáll közöttük a következő összefüggés:
ssinα+l2-s2(cosα-cosβ)2+s1-cos2β=d.(5)
Ez átrendezés és kétszeri négyzetre emelés után egy cosβ-ban másodfokú egyenletre vezet, melyet adott s, l, d, α értékek esetén nem nehéz megoldani. A maximális β kérdését az első megoldáshoz hasonlóan tárgyalhatjuk, kiegészítve azzal, hogy súlyos rúd esetén is kiszámíthatjuk a maximális β-hoz tartozó α-t az (1)‐(5) egyenletek segítségével (x=0-t helyettesítve).
 

Ábrahám Zoltán (Nagykőrös, Arany J. Gimn., II. o. t.)
 

Megjegyzés. A valóságban s2+d2(s+l)2 esetén sem valósítható meg teljesen az α=0 helyzet, mert a jobb oldali kötél csak akkor feszes (s tetszőlegesen kis súlyú rúd esetén feszes), ha hat benne erő, s ezt az erőt csak függőleges erők (K1, G1+G2) nem kompenzálhatják.