Feladat: 841. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Bálványos Zoltán ,  Hudoba György ,  Maróti Péter ,  Nagy A. ,  Spitzer J. ,  Tél Tamás 
Füzet: 1970/március, 133. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Galvánelemek, Egyéb Ohm-törvény, Feszültségmérés (voltmérő), Áramforrások belső ellenállása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/április: 841. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

Az ábrán látható kapcsolásban tulajdonképpen négy egymással sorbakapcsolt egyforma telepet zártunk rövidre. Mivel a telepek E elektromotoros ereje és Rb belső ellenállása összeadódik, ezért az áramkörben
I=4E4Rb=ERb
áram fog folyni, pontosan ugyanannyi, mintha egy telepet zártunk volna rövidre. És mivel egy rövidre zárt telep két sarka között nulla a feszültségkülönbség, ezért a fenti kapcsolás bármely két pontja között is nulla lesz a feszültségkülönbség. Gondoljuk csak meg, ugyanis bármelyik telepet vesszük is, a telep csak azt ,,veszi észre'', hogy rajta I=E/Rb áram folyik keresztül, de nem ,,lát'' kívülre és így nem tudja ,,megmondani'', hogy valóban rövidre vannak-e zárva a kapcsai, vagy pedig csak egyéb telepek közbeiktatásával zárul az áramkör. Abból viszont, hogy minden telepnek nulla a kapocsfeszültsége, már rögtön következik, hogy bármely két ‐ telepen kívüli ‐ pont között is nulla a feszültségkülönbség, mert ez jelen esetben nem más, mint a kérdéses pontok közti telepek kapocsfeszültségeinek az összege. Tehát:
UAB=UXB=UYB=0.

Nyilvánvalóan ugyanez lesz a helyzet n+m telep esetén is, mert az áramot megadó képletben (n+m)-mel lehet egyszerűsíteni.
 

Hudoba György (Székesfehérvár, József A. Gimn., IV. o. t.)