Feladat: 839. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Pál Jenő ,  Romsics László ,  Vermes Miklós 
Füzet: 1970/február, 90 - 91. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajítások, Nagy kitérítés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/április: 839. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elegendő csak azt az esetet vizsgálnunk, amikor felfelé indítjuk a fonál végén levő testet, mert ha lefelé indítanánk, akkor a másik oldalon az alsó félkör megtétele után ugyanakkora sebességgel indulna felfelé. A felfelé induló testet a fonál körpályára kényszeríti. A körmozgást fenntartó centripetális erő a fonál feszítő erejéből és a súlyerő fonálirányú komponenséből adódik össze. A mozgás során a súlyerő fonálirányú komponense növekszik, a centripetális erő pedig csökken, mivel a súlyerő érintőirányú komponense lassítja a körmozgást. Amint a súlyerő fonálirányú komponense eléri a centripetális erő értékét, a fonál meglazul és egy ferde hajítási feladattal állunk szemben, amelyben a kezdősebesség nagysága ismeretlen. Világos, hogy a fonál nem fog még egyszer megfeszülni, hiszen az eddig növekvő vízszintes sebességkomponens állandó marad, míg a függőleges még erősebben csökken. Ha a kezdősebesség v0, és a fonál ellazulása pillanatában a sebesség v, a fonálnak a vízszintessel bezárt szöge α, akkor

mv2/l=mgsinα,(1)mv02/2=mv2/2+mglsinα(az energiatételből),(2)lcosα=tvsinα,(3)lsinα=gt2/2-tvcosα.(4)

(3)-ból t-t, (1) és (2)-ből v2-et ill. sinα-t kifejezve és (4)-be beírva azonnal nyerjük a végeredményt: v0=3lg. Tehát ekkora sebességgel kell indítanunk a testet, hogy a felfüggesztési ponton haladjon keresztül.
 

Romsics László ( Baja, III. Béla Gimn., III. o. t.)

Pál Jenő (Kaposvár, Táncsics M. Gimn., III. o. t.)

 

Megjegyzés. Érdekes a feladat általánosítása, amikor a fonál végén levő test a vízszintes körátmérő bármely pontjába érkezhet. Határozza meg a test helyzetét az α szög függvényében (l. az ábrát).
 

 

Annak a feltétele, hogy a test az a szöghöz tartozó C pontban hagyja el befelé a kört az, hogy C-ben a sebessége c=grcosα legyen. Ezzel mint kezdősebességgel ferde hajítást végez. A hajítási pálya függvénye, ha a koordinátarendszert a kör O középpontjába tesszük:
y=2cos2α-sin2α2cos3αl-tg2αx-12lcos3αx2.
Ennek vizsgálata a következő eredményekre vezet. A vízszintes átmérőt ebben a pontban éri el a test:
x=l[-sin3α+sin6α+2cos2α-sin2α].
A hajítási pálya csúcspontjának magassága, y=lcosα(3-cos2α)/2, fókuszának magassága y=lcosα(3-2cos2α)/2 és e két pont x-koordinátája x=-lsin3α. Ábránk α szög 90, 75, 54,7, 45, 30 és 0-os értékei mellett mutatja a pályákat. Az eredeti feladathoz az α=54,7 tartozik. α=45-nál van a fókusz a legmagasabban. A vízszintes átmérő másik, B végpontját α=30-os indításnál éri el a test. 30>α esetén a parabola pálya metszi az l sugarú kört, a metszéspontban a kötél újra megfeszül, és a test "visszapattan''.
A pályák akkor jönnek létre, ha az elhagyás C pontjában a sebesség c=grcosα. Ha azt akarjuk, hogy A-ból történő függőleges indításnál C-ben ez legyen a sebesség, akkor A-ban függőlegesen v=3grcosα sebességgel kell a testet felfelé elindítani.
(Vermes Miklós)