Feladat: 828. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Iglói Ferenc ,  Kádas Sándor ,  Kálmos Éva ,  Mónus Ferenc ,  Véner Péter 
Füzet: 1969/december, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmatlan ütközések, Pontrendszerek mozgásegyenletei, Súrlódási határszög, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/március: 828. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

Tegyük fel, hogy amikor a kocsi megáll, akkor még rajta van az m tömeg a belelőtt m' tömegű lövedékkel együtt. Az impulzus megmaradásának törvényét felhasználva rögtön meghatározható a lövedék v' sebessége. Minthogy ilyen végállapot esetén nulla lesz az összimpulzus, ezért már kezdetben is nullának kellett lennie. Mivel a lövedék impulzusa m'v', az M+m tömegé pedig (M+m)v, ezért
(M+m)v+m'v'=0
ebből
v'=-M+mm'v.
Az ütközés utáni pillanatban a kocsi sebessége még mindig v lesz, mert a rugalmatlan ütközés az m és az m' tömeg között zajlik le pillanatszerűen, és a kocsi ennek hatását csak a közte és az m+m' tömeg között fellépő súrlódási erőn keresztül érzékeli. Az összeragadt m+m' tömeg w sebességét közvetlenül az ütközés utáni pillanatban szintén az impulzus megmaradásának törvénye alapján kaphatjuk meg:
mv+m'v'=(m+m')w,
ebből
w=Mm+m'v.
Mivel a jelen esetben az S=+μg(m+m') súrlódási erő független a súrlódó felületek sebességétől, ezért a mozgás leírását két független részfeladatra bonthatjuk. Vizsgáljuk meg először, hogy mekkora utat tesz meg a w kezdősebességű m+m' tömeg álló felületen, ahol persze ugyanolyan a μ. Az energia megmaradásának törvénye alapján ez az út egyenlő azzal az úttal, amely alatt a mozgási energia teljesen átalakul súrlódási munkává, azaz
Sl1=12(m+m')w2,
ebből
l1=12μg(Mm+m')2v2.
Az m+m' tömeg lefékeződésének ideje alatt a súrlódási erő. -S ellenerejének a hatására persze a kocsi is lefékeződik, de eközben maga is elmozdul. Ennek az elmozdulásnak a nagysága az előzőhöz hasonlóan az energia megmaradásának törvénye alapján határozható meg:
Sl2=12Mv2,
ebből
l2=12μgMm+m'v2.
A kocsinak nyilvánvalóan l1+l2 hosszúnak kell lennie, mert a kocsi hátsó széle ebben az esetben fog ugyanabban a pontban megállni, ahol az m+m' tömeg. Tehát a kocsi minimális hossza:
L=l1+l2=12μgM(M+m+m')(m+m')2v2.
Ha a lövedék v'-nél kisebb sebességgel érkezik, akkor a kocsi nem fékeződik le teljesen, mert a mozgási energiája elegendő az m+m' tömeg sebességének a megfordításához, és így az egész rendszer csökkent sebességgel, de együtt halad tovább.
 

Kálmos Éva (Hódmezővásárhely,Bethlen G. Gimn., II. o. t. )
 

Megjegyzés. A kocsi megállását:tetszőleges v'-nél nagyobb sebesség esetén is el lehet érni, ha a kocsi elég rövid, és az m+m' akkor esik le róla, amikor a kocsi sebessége éppen nulla.
 

Kádas Sándor