Feladat: 826. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Klebniczki József ,  Korecz László ,  Ráskai Ferenc 
Füzet: 1970/január, 37 - 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajítások, Impulzusmegmaradás törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/március: 826. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A lövedék felrobbanáskor (ha a légellenállástól eltekintünk) nem kap külső impulzust, így súlypontja megtartja eredeti mozgásállapotát, vagyis ugyanazon a parabolapályán mozog, mint amelyen a fel nem robbant lövedék mozogna.
Írjuk föl az impulzusmegmaradás tételét a vízszintes irányú sebességkomponensekre:

(m1+m2)v=m1u1+m2u2,
ahol v a lövedék sebessége a felrobbanás előtt, u1 és u2 pedig az egyes darabok sebessége a felrobbanás után. Minthogy az 1. darab a kiindulási pontba tér vissza, a kilövéstől a visszatérésig megtett út (v+u1)t=0. Innen u1=-v, és fenti egyenletünkbe helyettesítve, kapjuk a vízszintes sebességkomponensek arányára:
u2/u1=(2m1+m2)/m2.
Ha a robbanásig megtett út a/2, a 2. darab ezután még az a(2m1+m2)/2m2 utat teszi meg, mert azonos ideig tartó mozgás esetén az utak a sebességekkel arányosak. A befutott út tehát
x=a(m1+m2)/m2.
Ha a nehezebb darab esett vissza a kiindulási pontba, a robbanás után a másik ettől 3a távolságban, ha a könnyebb darab esett vissza, akkor a nehezebb a kiindulási ponttól 3a/2 távolságban ért földet.
 

Klebniczki József (Szeged, Ságvári E. Gimn., II. o.t.)

 

II. megoldás. Miután a repeszdarabok egyszerre érnek földet, alkalmazhatjuk a súlyponttételt. A súlypont a kilövési ponttól az eredeti a hajítási távolságban esik le; ha az 1. darab a kilövési pontban van, akkor kell, hogy
m1a=m2(x-a)
legyen, ahol x a kilövési ponttól számított távolság. Ebből x=a(m1+m2)/m2.
 

Ráskai Ferenc (Győr, Révai M. Gimn., I. o. t.)