Feladat: 824. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bálványos Zoltán ,  Váradi József ,  Végvári István 
Füzet: 1969/december, 236 - 237. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hosszú egyenes vezető mágneses tere, Toroid mágneses tere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/február: 824. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egyenes vezetőtől R távolságban a mágneses indukció B1=μI2Rπ ahol μ a közeg permeabilitása. A toroid tekercs középkörén a mágneses indukció akkora, mint egy 2Rπ hosszú, ugyancsak N menetszámú szolenoidban, vagyis B2=μNI'2Rπ, ha I'-vel jelöljük a toroidon átfolyó áramot.
A középkör mentén az indukció akkor lesz zérus, ha B1+B2=0 (mindkét vektor érintő irányú, ezért eredőjüket nagyságuk algebrai összege adja). Behelyettesítve B1 és B2 értékét, az I'=-I/N összefüggést kapjuk a két áram között. Mivel a ϱ fajlagos ellenállású, Nl hosszúságú, A keresztmetszetű huzal ellenállása R=ϱNL/A, a tekercsre

U=I'R=-IϱlA
feszültséget kell kapcsolni. A negatív előjel csak a helyes polaritás beállításra utal. A feladat számadatai szerint l=10cm és A=(0,5mm)2π4=0,19mm2, melyeket behelyettesítve U=-0,178V adódik.
Ahhoz, hogy az eredő mágneses indukciót az egyenes vezetőtől mért távolság függvényében ábrázolni tudjuk, ismernünk kell a toroid által létrehozott indukció helyfüggését.
Helyettesítsük a tekercset képzeletben vékony toroid tekercsekből összeállított ,,köteggel'' (1. ábra)!
 

 


Ha mindegyik kis tekercsben I' áram folyik, akkor ezek a tekercs belsejében kiegyenlítik egymást és az eredő árameloszlás olyan, mintha csak a külső körön folyna I' áram. A két elrendezés tehát valóban egyenértékű, s így az általuk létrehozott mágneses indukció is megegyezik.
Másrészt viszont a vékony toroidok mindegyike csak saját belsejében hoz létre indukciót, amely kis keresztmetszet esetén a felület bármely pontjában azonos nagyságúnak tekinthető. Vegyük például az egyenes vezetőtől r távolságban elhelyezkedő 2rπ hosszú toroid tekercset (2. ábra)!
 

 

2. ábra
 

Ennek belsejében az indukció
B2(r)=μNI'2rπ.

Az eredő indukció a toroid bármely belső pontjában
B(r)=B1(r)+B2(r)=μI+NI'2rπ.

Látható, hogy I'=-I/N választással nemcsak a középkör mentén, ha nem a toroid belsejében mindenhol zérussá tettük az indukciót. Kívül természetesen csak az egyenes vezető B(r)=I2rπ indukciója játszik szerepet (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

A függvény menetéből látható, hogy a torokkörnél az indukciónak szakadása van, a valóságban véges menetsűrűség miatt ez igen gyors változásnak felel meg. A torokkör belső oldalán tehát ugyancsak U=-0,178V-nál lesz zérus indukció, a külső oldalon viszont a toroid tekercs hatása soha nem tudja az eredő indukciót zérussá tenni.
 

Váradi József (Bp., Ságvári E. Gyak. Gimn., IV. o. t. ) és

Végvári István (Esztergom, I. István Gimn., IY. o. t. )

dolgozata alapján.