Feladat: 808. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Dózsa Márton ,  Hudoba György ,  Nagy András ,  Spitzer József ,  Szalai Gábor ,  Tél Tamás 
Füzet: 1969/október, 90 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb változó áram, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/december: 808. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. a) Vizsgáljuk először azt az esetet, amikor az időállandó nagyon nagy a kapcsolgatás periódusidejéhez képest.
A kapcsoló 1-es állásában a kondenzátor az R+RT ellenálláson keresztül elkezd feltöltődni. A kezdetben I=U/(R+RT) nagyságú töltőáram exponenciálisan csökken, a feltételezett nagy időállandó miatt azonban az átkapcsolás pillanatáig elenyésző ez a csökkenés. Így az RT ellenálláson eső kezdeti U0=URTR+RT feszültség is csak nagyon lassan csökken.
A kapcsolót 2-es állásba téve a kondenzátorba betáplált töltések ellenkező irányban áramlanak át az RT ellenálláson, így azon U0 feszültségugrás jön létre. Feltevésünk szerint azonban ez a negatív feszültség elhanyagolható. Az RT ellenálláson tehát gyakorlatilag U0 amplitúdójú négyszögfeszültség jelenik meg (1. ábra).

 

 

1. ábra         2. ábra
 

b) Ha az időállandó nagyon kicsi a szaggatás periódusidejéhez képest, akkor a kondenzátor jóformán teljesen feltöltődik az U feszültségre, így az RT ellenálláson kezdetben megjelenő U0=URTR+RT feszültség gyorsan leesik nullára. A kapcsolót a 2-es állásba hozva a telep szerepét a kondenzátor veszi át, és pontosan ugyanaz játszódik le a fordított irányban (2. ábra).
 

Szalai Gábor (Bp., Piarista Gimn., IV. o. t.)
 

II. megoldás. Oldjuk meg a feladatot általánosan, amikor a τ=(R+RT)C időállandó és a kapcsolgatási frekvencia viszonyára nem teszünk semmiféle kikötést. Tegyük fel, hogy a kapcsoló egyaránt T ideig van az 1-es és a 2-es állásban. (Akit érdekel a probléma, megoldhatja úgy is, hogy a T1 és a T2 különböző.)
Ha a kapcsoló 2-es állapotba való kapcsolásának pillanatában Q(2) töltés van a kondenzátorban, akkor t idő múlva
q(t)=Q(2)e-tτ(1)
lesz. A feszültsége pedig
UC(2)(t)=q(t)C=Q(2)Ce-tτ.(2)
Ha az 1-es állásba való kapcsolás pillanatában Q(1) töltés van a kondenzátoron, akkor úgy foghatjuk fel a dolgot, hogy egyszerre két folyamat játszódik le (szuperpozíció elve), egyrészt a Q(1) töltésű kondenzátor az (1) egyenletnek megfelelő módon kisül, másrészt az U feszültségű telep az R+RT ellenálláson keresztül az exponenciális függvény szerinti árammal tölti a kondenzátort. Így az eredő töltés:
q(t)=Q(1)e-tτ+CU[1-e-tτ](3)
és a kondenzátor feszültsége:
UC(1)=Q(1)Ce-tτ+U[1-e-tτ].(4)
Eddig a két állásban csak általánosságban vizsgáltuk, hogy mi a helyzet akkor, ha bizonyos kezdeti töltés van a kondenzátoron, most ennek a kezdeti töltésnek (ill. feszültségnek) a pontos meghatározását tűzzük ki feladatul.
Tegyük fel, hogy a t=0 pillanatban a kapcsoló 1-es állásban van, és a kondenzátor töltése Q0(1)=0, vagyis ekkor kezdődik a feltöltődés. A (3) képlet szerint
q(t)=CU[1-e-tτ].
Tehát t=T-kor a 2-es állásba való első átkapcsolás pillanatában a kondenzátor töltése
Q1(2)=CU[1-e-Tτ].
T idő alatt ez lecsökken
Q1(1)=Q1(2)e-Tτ=CU[1-e-Tτ]e-Tτ
értékre. Vagyis az első 1-es állásba való átkapcsolás után a töltődés ennyi töltésnek a jelenlétében kezdődik. A (3) formula szerint a T idő alatt ebből
Q2(2)=Q1(1)e-Tτ+CU[1-e-Tτ]=CU[1-e-Tτ][e-2(1-1)Tτ+e-2(2-1)Tτ]
lesz. Vagyis ennyi töltés kezd kisülni a második 2-es állásba való átkapcsolás pillanatában. Ebből már látszik az a szabály, hogy a k-adik 2-es állásba való átkapcsolás pillanatában a kondenzátor töltése:
Qk(2)=CU[1-e-Tτ][1+e-2Tτ+e-4Tτ+...+e-2(k-1)Tτ].
A második zárójelben található mértani sort összegezve:
Qk(2)=CU[1-e-Tτ]1-e-2Tτk1-e-2Tτ=CU1-e-2Tτk1+e-Tτ,
ahol felhasználtuk azt,hogy
1-e-2Tτ=(1-e-Tτ)(1+e-Tτ).
Ebből egyszerűen e-Tτ-val szorozva kapjuk a k-adik 1-es állásba való kapcsolás pillanatában a kondenzátoron levő töltést:
Qk(1)=CU1-e-2Tτk1+e-Tτe-Tτ.
A Qk(1) és Qk(2) kezdeti töltéseket a (2) és (4) egyenletekbe helyettesítve tetszőleges időpontban felírhatjuk a kondenzátor feszültségét. Ebből a k-adik 1-es állásban az RT ellenálláson eső feszültség:
UT(1)(t)k=(U-UC(1)(t)k)RTR+RT=U01+e-Tτ(2k+1)1+e-Tτe-tτ,
a k-adik 2-es állásban pedig
UT(2)(t)k=-UC(2)(t)kRTR+RT=-U01-e-Tτ2k1+e-Tτe-tτ.
Összefoglalva tehát a k-adik 1-es állás elején az RT-n eső feszültség
UT(1)(t=0)k=U01+e-Tτ(2k+1)1+e-Tτ,(5)
amely exponenciálisan csökken az
UT(1)(t=T)k=U01+e-Tτ(2k+1)1+e-Tτe-Tτ(6)
értékre. A (k+1)-edik 2-es állásba való kapcsoláskor U0 feszültségugrás következik be, ezért
UT(2)(t=0)k+1=-U01-e-Tτ2(k+1)1+e-Tτ=UT(1)(T)k-U0,(7)
ez is exponenciálisan csökken az
UT(2)(t=T)k+1=-U01-e-Tτ2(k+1)1+e-Tτe-Tτ=UT(1)(0)k+1-U0(8)
értékre, innen az 1-es állapotba egy újabb U0 feszültségugrással kerül.
Most vizsgáljuk a feszültséget a T/τ hányados függvényében; mint az kiderül, a helyzet korántsem olyan egyszerű. Külön kell választani a kis és a nagy k esetét.
A) Ha k kicsi, akkor
a) ha τT (a kis k-n itt azt értjük, hogy még a kT/τ1 is teljesül, akkor az
e-Tτése-Tτ(2k+1)közelítőleg egy, ezértUT(1)(t=T)kU0,UT(2)(t=0)k0.



b) ha τT (ekkor k-tól eléggé független a helyzet), így az
e-Tτése-Tτ2(k+1)
közelítőleg nulla, ezért
UT(1)(t=T)k0,UT(2)(t=0)k-U0.

B) Ha a k tart a végtelenhez, akkor az (5) és (7) egyenletekből látszik, hogy egyre lejjebb tolódik az átlagos feszültségszint, de idővel beáll egy bizonyos egyensúlyi helyzet, amikor az 1-es állásban pontosan annyi töltés táplálódik be a kondenzátorba, hogy a 2-es állásbeli részleges kisülés után ugyanannyi töltés lesz benne, mint az előző töltés elején. Az (5)-től (8)-ig terjedő képletekben ez annak felel meg, hogy elhagyhatjuk a nullához tartó e-2Tτk tagot. Tehát az egyensúlyi állapotban:
UT(1)(0)=U011+e-Tτ,UT(1)(T)=U011+e-Tτe-Tτ,UT(2)(0)=-U011+e-Tτ,UT(2)(T)=-U011+e-Tτe-Tτ.
Vagyis akármilyen a T/τ hányados, végeredményben mindig megegyezik az 1-es és a 2-es állapotban a feszültséggörbe alakja, csak éppen az előjelük eltérő (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Az egyes τ értékek esetén csak az a különbség, hogy nagy τ esetén közel négyszög alakú (1/2) U0 amplitúdójú, kicsi τ esetén pedig U0, amplitúdójú inkább háromszög alakúnak mondható jelet kapunk (4. és 5. ábra).
 

 

4. ábra
 

 

5. ábra
 

Spitzer József (Bp., Vörösmarty M. Gimn., IV. o. t.) dolgozata alapján

Dózsa Márton kiegészítésével