Feladat: 758. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dombi Gábor ,  Hordósy Gábor ,  Horváthy Péter ,  Láz József ,  Somorjai Árpád 
Füzet: 1968/december, 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Teljesítmény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/április: 758. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A téglatest leszakadása előtt a vonat állandó v1 sebességgel halad felfelé a lejtőn. Az F1 húzóerő kompenzálja a nehézségi erő lejtő irányú komponensét és a súrlódási erőt: F1=Mg(sinα+μcosα). A húzóerő teljesítménye N=F1v1. A leszakadás utáni pillanatban a szerelvény sebessége még v1, hiszen a sebesség nem változhat ugrásszerűen. A húzóerő teljesítményének állandóságából következik, hogy a húzóerő az elszakadás pillanatában is F1. Ekkor F1 nek már csak egy része, F2 szükséges a kisebb, M-m tömegű szerelvény egyenletes sebességének fenntartásához.

F2=(M-m)g(sinα+μcosα).
A két erő különbsége, F=F1-F2 gyorsítja a szerelvényt. Így a leszakadás utáni pillanatban a gyorsulás
a=FM-m=mg(sinα+μcosα)M-m

A sebesség növekedésével a húzóerő csökken, hiszen szorzatuk állandó, így a gyorsulás nagysága is csökken. A szerelvény sebessége a kezdeti v1-ről nő aszimptotikusan v2-ig, amikor a F2 húzóerő éppen az M-m tömegű test egyenletes sebességét biztosítja. Mivel a teljesítmény állandó, F1v1=F2v2, így a kezdeti sebességgel kifejezhetjük v2 értékét:
v2=v1MM-m.
Ezalatt a gyorsulás a-ról 0-ra csökken.
 

  Horváthy Péter (Bp., Fazekas M. g. II. o. t. )