Feladat: 750. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Sikár Mária 
Füzet: 1968/december, 228 - 229. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nyugalmi indukció, Ohm-törvény egyetlen fogyasztóra, Mágneses fluxus, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/február: 750. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Állapodjunk meg abban, hogy az ábrán feltüntetett áramirányokat tekintjük pozitívoknak.

 

 

Ugyanott látható a két áramerősség és a vasmag mágneses fluxusának (összes erővonalszámának) az időtől való függése. Az első tekercs áramerőssége (folytonos vonal) a kapcsolás előtt állandóan I1=U/R, a második tekercsé (szaggatott vonal) állandóan I2=0. A vasmagot csak az első tekercs árama mágnesezi és a vasmag fluxusa ϕ=kU/R.
 

 

A bekapcsolás után hosszú idő múlva a második tekercsen is U/R áram folyik át. Ekkor mindkét áram egyértelműen mágnesezi a vasmagot, tehát a fluxus a bekapcsolás után hosszú idő múlva az eredetinek kétszerese: ϕ=2kU/R.
A kapcsolás pillanatában folyó I10 és I20 áramok egyirányúak, ezért ekkor a fluxus: kI10+kI20. Az önindukció jelenségének az a lényege, hogy a mágneses fluxus hirtelen nem ugorhat egy véges értékkel, ezért a kapcsolás előtt és közvetlenül utána a fluxusnak egyenlőnek kell lennie:
kUR=kI10+kI20.
Innen egyenletet kapunk a keresett áramerősségek összegére:
I10+I20=UR.(1)

A kapcsolás után a fluxus folyamatosan növekedni kezd, hiszen hosszabb idő múlva értéke az eredetinek kétszerese. A fluxus növekedése a tekercsek közös vasmagja által feszültséget indukál mindegyik tekercsben, amelynek nagysága Ui=Lkdϕ/dt, és irányítása olyan, hogy a fluxus növekedésének ellene szegül, vagyis mindegyik tekercsben az eredeti feszültséggel ellentétes irányú. Ohm törvénye szerint:
U-Ui=RI10,U-Ui=RI20.


Ebből azonnal következik, hogy I10=I20 és (1) figyelembe vételével:
I10=I20=I12=12UR.
Az indukált feszültség: Ui=U/2.
 

  Sikár Mária (Kecskemét, Kodály Z. zenei g. IV. o. t.)