Feladat: 739. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  B. Nagy Péter ,  Breuer Pál ,  Tél Tamás ,  Zambó Péter 
Füzet: 1968/október, 89 - 91. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): , Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/január: 739. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A gazdaságosság kérdésére egyszerű meggondolások alapján választ adhatunk. Gazdaságosabb az a megoldás, amikor az eredeti állapot visszaállításához kevesebb hőmennyiséget, azaz kisebb tömegű t2 hőmérsékletű vizet használunk fel. Ha a három módszert megvizsgáljuk, akkor látható, hogy míg a második esetben csak t1 hőmérsékletű víz folyt el, addig az első és harmadik esetben ennél melegebb, tehát bizonyos mennyiségű t2 hőmérsékletű víz is kárba veszett. Így a leggazdaságosabb a második eset. Az első és harmadik módszert összehasonlítva látható, hogy az első esetben t hőmérsékletű, a harmadik módszerrel egy, a t és t1 közé eső t3 átlagos hőmérsékletű víz folyik el. Miután az eredeti állapot visszaállításához szükséges hasznos hő mindhárom esetben ugyanakkora, a gazdaságosabb módszer az, amikor a veszteség kisebb, tehát a kifolyt víz hőmérséklete alacsonyabb. Ezért a harmadik módszer jobb, mint az első.

 

 Breuer Pál (Bp., Apáczai Csere J. g. III. o. t.)
 B. Nagy péter (Bp., Landler J. techn. II. o. t.)
 dolgozata alapján
 

II. megoldás. Végezzük a melegítést oly módon, hogy Δm tömegű t2 hőmérsékletű vizet eresztünk egymás utáni lépésekben a kádban levő vízhez. Az első esetben ezek a Δm tömegek mindig maM, második esetben mindig mbM, harmadik esetben mindig mc=M tömegeket melegítenek tovább. Minél nagyobb tömegeket melegítünk, annál több azonos hőmérsékletű vizet kell hozzájuttatni, hogy a kívánt véghőmérsékletet elérjük. Ezért a b) eset a leggazdaságosabb, ezt követi c), majd a).
 

a) esetben a hőkicserélődés egyenlete
Mc(t-t1)=m1c(t2-t),
amiből
m1=Mt-t1t2-t.
b) esetben
(M-m2)c(t-t1)=m2c(t2-t),
amiből
m2=Mt-t1t2-t1.

c) esetet úgy foghatjuk fel, hogy a kádban levő M tömegű víz hőmérséklete t1-ről t-re változott, míg m3 mennyiségű be-, illetve kifolyt víz hőmérséklete t2-ről a t1 és t közé eső t3 értékűre csökkent. Ezért
Mc(t-t1)=mc(t2-t3),
amiből
m3=Mt-t1t2-t3.
A három kifejezés csak a nevezőben különbözik, ezért miután
t>t3>t1,m1>m3>m2.

 Tél Tamás (Bp., Apáczai Csere J. g. III. o. t.)
 és Zámbó Péter (Miskolc, Földes F. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés. A c) esetben a t3 átlaghőmérséklet nem t1 és t kezdő és véghőmérséklet számtani közepe, mint azt többen feltételezték.