Feladat: 737. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Csutorás László ,  Horváthy Péter ,  Szalay András ,  Tory Kálmán 
Füzet: 1968/október, 88 - 89. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Súlypont (tömegközéppont) meghatározása, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1968/január: 737. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A léc akkor lesz egyensúlyban, ha a rá ható erők eredője nulla és a léc bármely pontját nézve a rá ható erők forgatónyomatékainak eredője szintén nulla. A léc súlyát az ékben támadó rugalmas ellenerő egyensúlyozza, tehát csak a forgást kell megvizsgálni.

 

 

1. ábra
 

A léc hosszát l-lel, súlyát G-vel jelölve (1. ábra) egyenlővé tesszük a két léc forgatónyomatékát:
Gl6=G(l3-l2cosα).
Innen cosα=1/3 és α=70,5.
 

 Horváthy Péter (Bp., Fazekas M. g. II. o. t.)
 

II. megoldás. Az alátámasztott rendszer akkor van egyensúlyban, ha S súlypontja az O alátámasztási ponton átmenő függőleges egyenesen van (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Az S súlypont a két léc felezőpontját összekötő szakasz felében van, amely pont egy egyenlő szárú háromszög szárak között rajzolt magasságának talppontja. Így ASC szög derékszög, tehát az AC darab fölé rajzolt Thales‐kör a súlypont mértani helye. Ennek az O-n átmenő függőleges egyenessel való metszéspontjai, S1 és S2 adják a súlypont egyensúlykor elfoglalt helyeit. S1 a biztos, S2 a bizonytalan egyensúlyhoz tartozik és α mindegyik esetben ugyanaz. Az ábrából látszik, hogy cosα=1/3, α=70,5.
 Szalay András (Debrecen, Kossuth gyak. g. I. o. t.)
 

III. megoldás. Általánosítjuk a feladatot. A léchossz l, az alátámasztásig terjedő része jobbról nl. A vízszintes léc súlypontjának távolsága az éktől balra 0,5l-nl (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Az α szögben lefelé hajló léc súlyának erőkarja nl-0,5lcosα. Mivel a lécek súlyai egyenlők, az egyensúly feltételét az erőkarok egyenlősége adja meg:
0,5l-nl=nl-0,5lcosα.
Innen cosα=4n-1. 4. ábránk mutatja meg a függését n-től.
 

 

4. ábra
 

 Csutorás László (Bp., Jedlik Ányos g. II. o. t.)
 és Tory Kálmán (Bp., I. István g. II. o. t.)