Feladat: 732. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Padányi Zoltán ,  Varga László 
Füzet: 1968/szeptember, 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gördülés vízszintes felületen, Steiner-tétel, Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Csúszó súrlódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/december: 732. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a hengerek tömege külön-külön m, rádiuszuk r, a gerenda tömege M, a súrlódási együttható μ, a húzóerő F. Az A pontokban együttvéve μ(2m+M)g súrlódási erő képes a hengereket a földhöz tapasztani. Számadataink szerint ez nagyobb, mint F/2, tehát a hengerek az A pontokban tapadnak és a B pontokban súrlódnak. (L. az ábrát.)

 

 

Az állandó húzóerő a hengerek középpontjainak a gyorsulással végbemenő egyenletesen gyorsuló mozgását okozza. Az A pont körül történő forgás szöggyorsulása a/r. A forgatónyomatékot a húzóerő és a B pontokban fellépő súrlódási erők forgatónyomatékainak a különbsége adja meg:
Fr-2rμMg.(A súrlódási erő erőkarja2r.)
A hengerek együttes tehetetlenségi nyomatéka, mivel a forgástengely a középponttól r távolságnyira van (Steiner tétele):
2(12mr2+mr2)=3mr2.
A szöggyorsulás egyenlő a forgatónyomaték és tehetetlenségi nyomaték hányadosával:
ar=Fr-2rμMg3mr2.
Innen a csapágyak gyorsulása:
a=F-2μMg3m.(1)
Eredményünk független a hengerek rádiuszától.Számadatainkkal F=20kp=196 newton, μ=0,05, Mg=100kp=980 newton, m=80kg és így a=0,4083m/s2. A sebesség 2s múlva v=at=0,8167m/s.
 

 Padányi Zoltán (Bp., Apáczai Csere J. g. III. o.t.)
 

II. megoldás. Az energiamegmaradás törvénye szerint a húzóerő munkavégzése egyenlő a hengerek létrejövő mozgási energiájának és a súrlódási erő ellen végzett munkának az összegével. A húzóerő munkavégzése Fs=Fat2/2.

A két henger mozgási energiája a haladó mozgás folytán:
2mv22=m(at)2.
A két henger mozgási energiája a forgás következtében (I tehetetlenségi nyomaték most mr2/2, a szögsebesség ω=v/r=at/r):
2Iω22=Iω2=mr22(at)2r2=m(at)22.
A súrlódási erő μMg. Az A pontban nem végzünk munkát a súrlódási erő ellen, csak a B-ben. Itt azonban kétszer akkora az út, mint a csapágyaknál: 2at2/2=at2. A súrlódási erő elleni munkavégzés:
μMgat2.
Felírjuk az energiamegmaradás törvénye alapján:
Fat22=m(at)2+m(at)22+μMgat2.
Ezt rendezve kapjuk az (1) szerinti eredményt.
 

 Varga László (Zalaegerszeg, Ságvári E. g. III. o. t.)