Feladat: 721. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Hordósy Gábor ,  Jenei György 
Füzet: 1968/május, 230. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Egyenletesen változó mozgás (Változó mozgás), Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/november: 721. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az egyenletesen gyorsuló mozgás adatai legyenek s1, t1, a, a végsebesség v=at1. Az egyenletes mozgás ideje t2. Ekkor felírhatjuk a következő egyenletrendszert:

t1+t2=11,at122+at1t2=57,6,at122=21,6.


A másodikból a harmadik egyenletet kivonva, a kapott kétismeretlenes egyenletrendszert megoldva. t1=6s, t2=5s. A harmadik egyenletből a=1,2m/s2, a mozgás végsebessége v=7,2m/s.
 

  Jenei György (Bp., Bláthy O. techn. II. o. t.)
 

II. megoldás. A feladatot szerkesztéssel is megoldhatjuk (lásd az ábrát).
 

 

Az egész mozgás idő‐út diagramja egy parabolaív, hozzá csatlakozó érintővel. Ismeretesek a végpont koordinátái (A-pont) és a találkozás magassága (vastag szaggatott vonal). Ismerve az érintő azon tulajdonságát, hogy a csúcspont felezi az érintő tengelyre rajzolt vetületét, a vastag szaggatott egyenest letükrözzük az origó alá. B pontot A-val összekötve kapjuk az érintőt és C az érintési pont. A parabola F fókuszát megkapjuk, ha BCD szöget tükrözzük az érintőre: DCB=BCF. C pont koordinátái adják a gyorsuló mozgás t1=6s idejét és s1=21,6m útját; ezekből a gyorsulás at12/2=s1 úttörvénnyel számítható.
 

  Hordósy Gábor (Győr, Czuczor G. g. II. o. t.)