Feladat: 720. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szalay András 
Füzet: 1968/április, 189 - 190. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/november: 720. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Számítsuk ki az F1 kötélerő vízszintes összetevőjét (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Háromszögek hasonlóságát felhasználva
F=332+52F1.
Ez az erő átadódik a jobb oldali rúdhoz, itt szintén hasonló háromszögekkel
F2=62+526F'=62+526F=126134F113,4kp.  
Így 13,4kp erő feszíti a jobb oldali kötelet.
 

  Több megoldó dolgozata alapján
 

Megjegyzés. A fenti megoldás nem tartalmaz megfelelő indokolást. A teljes megoldás a következő:
Fel fogjuk használni azt, hogy a merev test egyensúlyának az az egyik feltétele, hogy a testre ható erők eredője nulla, a másik feltétele pedig, hogy a testre ható erők forgatónyomatékainak összege (a tér bármelyik pontjára vonatkoztatva a forgatónyomatékokat) nulla.
Vizsgáljunk először egy függőleges helyzetű rudat, amelyre három erő hat: a súlyerő (G), a talaj nyomó ereje az alátámasztási helyen (P1) és a felső végére kötött kötelek húzó erejének eredője (P2) (2. ábra.)
 

 

2. ábra
 

Az egyensúly második feltétele miatt válasszuk vonatkoztatási pontnak a rúd alsó végpontját. Erre a pontra ugyanis P1 és G forgatónyomatéka nulla. A P2 erő tehát az ábrával ellentétben függőleges (rúdirányú). Hasonlóan a rúd felső végét választva vonatkoztatási pontnak, belátható, hogy P1 is rúdirány ‐ de az egyensúly első feltételéből is következik ez.
Így (az 1. ábra jelölései szerint) F1 és F eredője függőleges irányú, hasonlóképpen F' és F2 eredője is. Nem szabad elfelejteni, hogy F1, F, F' és F2 a kötelek húzóerői, amelyek a rúdra hatnak. Newton III. törvénye miatt a vízszintes (súlytalan) kötélre ható erők szintén F és F' nagyságúak, de ellentétesek a kötél húzóerejének irányával (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Most alkalmazva a kötélre az egyensúly első feltételét: F=F'.
Így azt kaptuk, hogy az F1 vízszintes vetülete egyenlő nagyságú F2 vízszintes vetületével, vagyis a háromszögek hasonlóságát felhasználva:
332+52F1=662+52F2,
azaz F213,4kp.
A vízszintes kötéldarabra alkalmazott meggondoláshoz hasonlóan belátható, hogy a jobb oldali kötél x=F2=13,4kp erővel húzza a talajt.
 

 Major János