Feladat: 716. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Balogh Gábor ,  Hárs László ,  Maróti Péter ,  Stefanovicz Károly ,  Szentmiklósi László 
Füzet: 1968/április, 186. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Csúszó súrlódás, Egyenletesen változó mozgás (Változó mozgás), Tapadó súrlódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/október: 716. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A lécet az ábra szerint úgy tesszük rá a 2L távolságban levő hengerekre, hogy súlypontja x távolságnyira legyen a középtől.

 

 

A léc súlya valamilyen módon G1 és G2 összetevőkre bomlik, de ezek összege mindenképp G, a léc teljes súlya. Rátevéskor a léc és a hengerek között μG1 és μG2 súrlódási erők mutatkoznak, amelyek összege μ(G1+G2)=μG (μ a súrlódási együttható). Tekintettel arra, hogy a léc tömegére állandó erő hat, egyenletesen gyorsuló mozgás jön létre, amelynek gyorsulása a=μG/m=μg.
Ha a súlypont akkora utat tesz meg (s), hogy az elért 2μgs végsebesség egyenlővé válik a forgó hengerek kerületi sebességével, akkor a mozgás tovább már nem gyorsul, és a léc tehetetlenségénél fogva tovább halad ezzel a sebességgel. Innentől kezdve már csak akkora súrlódási erő lép fel, amekkora a közeg-ellenállás és gördülő ellenállás kiegyenlítésén alkalmas, hogy a sebesség állandó maradjon. Amikor x nagyobb lesz, mint L, a léc lebillen.
 

  Szentmiklósi László (Kiskunhalas, Szilády Á.g. III. o. t. )
 

Négy feladatmegoldó, Balogh Gábor, Hárs László, Maróti Péter és Stefanovicz Károly azt is kiszámította, hogy milyen a léc mozgása, ha a két hengeren különböző a súrlódási együttható (5 pont). Ekkor a gyorsulás az út lineáris függvénye.