Feladat: 695. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dombi László ,  Molnár Gyula ,  Szabó László ,  Szőkefalvi-Nagy Ágnes 
Füzet: 1968/február, 93 - 94. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gőzgépek, gőzturbinák, Egyéb körfolyamatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/május: 695. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A gőzgép munkadiagramja az ábrán látható.

 

 

A töltés állandó nyomáson megy végbe (izobár), ennek az AB szakasz felel meg. Ezután a dugattyúban levő gőz kitágul és térfogatnyomás grafikonja közelítőleg hiperbola, melynek egyenlete
pV=p0V04=120lat
miatt (Boyle ‐ Mariotte-törvény): p=120lat/V (BC szakasz). A C pontban a nyomás 120/60=2 at, ez a CD szakaszon a külső légnyomásra csökken, majd a dugattyú a fáradt gőzt légköri nyomáson kiszorítja a hengerből (DE izobár). A végzett munka arányos a munkadiagram területével, melyet integrálszámítással tudunk pontosan meghatározni. Közelítő, de elég pontos eredményt kapunk, ha milliméterpapíron ábrázoljuk a síkidomot, és megszámoljuk a benne levő kis kockákat. Ha a grafikonon 1cm10 liter (abszcissza), ill. 1cm1 at (ordináta), 1cm210literatmoszféra. A síkidomban levő kockák száma 2250=22,5cm2, ez 225literatmoszférának felel meg, ami 2250 mkp-dal egyenlő.
Ha a lendkerék másodpercenként egyet fordul, a munkadiagram, ABCDE körüljárása is egyszer történik másodpercenként, vagyis a teljesítmény
P=2250mkp/s=30LE.

Molnár Gyula (Hajdúszoboszló, Hőgyes E. g. III. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. A fenti megoldás akkor érvényes, ha csak egy oldalon van gőzbeáramlás. Mindkét irányból történő gőzadagolás esetén ennek a kétszerese, 60 LE a teljesítmény.
Szőkefalvi-Nagy Ágnes (Szeged, Radnóti M. g. III. o. t.)
 

2. A BC szakasz a valóságban nem hiperbola, mert a kitágulás nem állandó hőmérsékleten megy végbe, és a nagynyomású gőz nem viselkedik tökéletes gázként. A gőz kiterjedése közelítőleg adiabatikus, vagyis expanzió közben nincs hőcsere a környezettel. Ekkor azonban hőfoka megváltozhat.